Henk Buning was ook aanwezig bij de aftrap van deze actie.
Henk Buning was ook aanwezig bij de aftrap van deze actie. Foto: Marieke Balk Fotografie

Een regenboogvlag voor Blauw Wit ‘34

Samenleving

LEEUWARDEN - In de week tussen Coming Out Day (op 11 oktober) en Roze Zaterdag (op 16 oktober) wapperen er 1100 regenboogvlaggen in Friesland, als hart onder de riem voor alle LHBTI+  Friezen. Tenminste, als het aan de beweging Regenboogvlaggen voor Fryslân ligt. Ze worden van alle kanten gesteund. Al meer dan vijftig voetbalclubs, onder wie SC Cambuur, SC Heerenveen én de Leeuwarder amateurclub Blauw Wit ‘34, hebben toegezegd de regenboogvlag die week te hijsen. We spreken met voorzitter Henk Buning van Blauw Wit ‘34 over dit initiatief. 

De regenboogvlag is al sinds de jaren ‘80 het symbool van de LHBTI+ gemeenschap en staat voor diversiteit, inclusiviteit en acceptatie. De veelkleurige vlag is Blauw Wit ‘34 niet vreemd. Al sinds maart 2020 wappert hij permanent op het complex van de Leeuwarder voetbalclub. Buning: “We zijn inmiddels al aan een tweede toe, want de eerste is versleten.” De club besluit de vlag te hijsen na een lezing over acceptatie van LHBTI’ers in het voetbal, die door de KNVB werd georganiseerd in het Cambuurstadion. Ze hebben er nooit een negatief woord over gehoord, vertelt Buning. 

De voorzitter van Blauw Wit ‘34 wordt afgelopen zomer gebeld door Gijs Lokhorst, voorzitter van Drachtster Boys, die hem vertelt over de actie van Regenboogvlaggen voor Fryslân. Hij vraagt of Buning hem wil helpen om de regenboogvlag te hijsen bij álle amateurclubs in Friesland. Buning is gelijk enthousiast. Hij neemt zich voor om alle clubs uit gemeente Leeuwarden erbij te betrekken, vijftien verenigingen maar liefst: “Van dertien heb ik al een bevestiging dat zij meedoen aan de actie, de andere twee hebben positief gereageerd, maar ik wacht nog op de officiële bevestiging.” 

De Leeuwarder voetbalclubs staan dus als één front achter hun LHBTI-leden en willen dat maar al te graag laten zien aan de rest van de wereld. Toch rijst ook de vraag waarom zoveel verenigingen dan niet eerder, net als Blauw Wit ‘34, de regenboogvlag hebben gehesen. Buning heeft een vermoeden: “Ik denk dat het bij veel clubs vanzelfsprekend is dat iedereen geaccepteerd wordt. Men staat niet altijd stil bij het feit dat LHBTI+ leden een drempel kunnen ervaren om uit de kast te komen of om lid te worden als de club zich daarover niet duidelijk uitspreekt. Met de regenboogvlag laat je heel expliciet zien: dit is waarvoor wij staan, iedereen is welkom hier.” 

Naast de boodschap die de club wil overbrengen door het vlaggen met de regenboogvlag, hebben ze ook regels om ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig voelt. “We hebben een gedragscode waar elk lid zich aan te houden heeft. Die gaat natuurlijk niet specifiek over het omgaan met LHBTI+ leden, maar over respectvol omgaan met iedereen. Daarnaast zijn er twee vertrouwenspersonen, waar alle leden terecht kunnen met hun verhaal. Op die manier hopen we dat iedereen zich welkom en geaccepteerd voelt bij ons.”

De voetbalclubs uit Leeuwarden doen dus enthousiast mee met het initiatief Regenboogvlaggen voor Fryslân. Wil jij ook laten zien achter de LHBTI+ gemeenschap in Friesland te staan? Ga dan naar www.regenboogvlaggenvoorfryslan.frl en kijk hoe jij mee kan doen!

Afbeelding
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 2 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 5 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 8 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 23 apr, 16:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 23 apr, 12:46