Afbeelding
Foto: VPN Diensten

40% kijkt series onder werktijd; sociaal leven en slaapritme verstoord

Algemeen

Bingewatchen is in korte tijd gemeengoed onder Nederlanders geworden. Ruim vier op de vijf Nederlanders heeft wel eens drie of meer afleveringen van een serie achter elkaar gekeken, blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder ruim 1.100 Nederlanders. De impact van bingewatchen op het dagelijks leven wordt gevoeld: meer dan de helft van de ondervraagden is wel eens een hele nacht opgebleven om een serie te kijken, terwijl ruim 40% om deze reden sociale plannen heeft geannuleerd en eenzelfde percentage wel eens op werk series heeft bekeken. Volgens experts is de 7.90 uur die Nederlanders gemiddeld bingewatchen niet bepaald bevorderlijk voor lijf en leden.

Vrouwen lijken meer vatbaar voor comakijken

Uit het onderzoek zegt 61% van de vrouwen wel eens een nacht te hebben doorgehaald om een serie te kijken. Onder mannen is dit 56%. Dit is mede te verklaren door de verfijning van de algoritmes die streamingdiensten inzetten, zegt Abel Baas van VPNdiensten.nl: “grote spelers als Netflix en Videoland hebben inmiddels enorme hoeveelheden data over kijkgedrag en miljarden datapunten over de voorkeuren van alle soorten serieliefhebbers. Ze weten precies welke series met welke kenmerken ze moeten aanbieden om kijkers zo lang mogelijk aan de buis gekluisterd te houden.”

Niet alleen de slaap leidt onder het bingewatchen. De helft van de vrouwen en 39% van de mannen geeft aan ooit sociale plannen te hebben geannuleerd om een serie te kijken, en 40% van de ondervraagden geeft toe zelfs wel eens onder op werk toe te hebben gegeven aan de drang een serie verder te kijken. Baas: “het is duidelijk dat het fenomeen bingewatchen een flinke directe dan wel indirecte impact heeft op onze productiviteit en welbevinden.”

Alle leeftijdsgroepen bingewatchen raak

Wie denkt dat bingewatchen alleen iets is voor jongere generaties, heeft het mis: onder 55+-ers zegt 70% comakijker te zijn. In de leeftijdscategorie 25-34 jaar loopt dit op tot 90%. Gemiddeld schaart 82% van de ondervraagden zich onder de categorie ‘bingewatcher’. Volgens Abel Baas voltrekt dit onderdeel van de digitale revolutie zich dan ook in sneltreinvaart. “Als we het vergelijken met de algemene adoptie van digitale middelen onder de bevolking, hebben streamingdiensten in een kleine 10 jaar een slag gemaakt die niemand voor mogelijk had gehouden. De coronapandemie lijkt daarbij een laatste zet te hebben gegeven, waardoor je nu als on-demand streaming als gemeengoed kunt spreken.”

Flevolanders zijn de grootste comakijkers

Uit het onderzoek blijkt verder dat Flevoland kampioen bingewatchen is: in de jongste provincie van ons land wordt meer dan 10 uur per week comagekeken. Inwoners van Zeeland daarentegen spenderen iets minder dan 5 uur per week aan bingewatchen. Gemiddeld kijken de ondervraagden 7,9 uur per week achter elkaar naar series. Ook hier spannen vrouwen de kroon: zij bingewatchen bijna 9 uur per week, terwijl mannen iets meer dan 7 uur per week comakijken.

Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 10 minuten geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 19 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 22 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen gisteren