2021 is uitgeroepen tot het Jaar van de otter.
2021 is uitgeroepen tot het Jaar van de otter. Foto: Johann Prescher

AquaZoo staat met lezing stil bij Jaar van de Otter

Algemeen

AquaZoo staat binnenkort weer even helemaal in het teken van de otter. De dierentuin aan de rand van Leeuwarden begon in 1994 immers als Otterpark Aqualutra. Addy de Jongh, initiatiefnemer van het otterpark, keer op 15 september terug om een lezing te geven over de terugkeer van de otter in Nederland.

De Europese otter is sinds 1988 uitgestorven in Nederland. Als een gevolg van jacht, vervuiling, aanrijdingen en verlies van leefgebied. In 2002 werd de soort echter opnieuw geïntroduceerd in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. En met succes: de otters hebben zich verspreid door Nederland en er leven momenteel ongeveer 450 otters in het wild.

Verkeersslachtoffer

Om dit succes te vieren, maar ook om stil te staan bij de nog bestaande uitdagingen, is 2021 uitgeroepen tot Jaar van de Otter door CaLutra, de Otter- en Beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging. Onderdeel van dit jaar zijn diverse activiteiten, met name gericht op monitoring en het oplossen van knelpunten en voorlichting. De lezing in Aquazoo maakt hier deel van uit.

Naast de groei van de populatie zijn er namelijk ook nog andere doelen die de vereniging hoopt te bereiken, zoals goede kwaliteit van de leefgebieden met een gezonde visstand en voldoende dekking zoals rietkragen. Ook zijn er meer veilige oversteekplaatsen nodig: jaarlijks sterven er ruim honderd otters als gevolg van een aanrijding.

Ottercentrum

Het ottercentrum dat in 1994 werd geopend op de plek van AquaZoo had als doel de terugkeer van de otter in de Friese natuur voor te bereiden. In 2003, een jaar na de herintroductie van de otter in Nederland, werd het centrum getransformeerd naar een volwaardige dierentuin. De link met de oorsprong is echter nooit helemaal verdwenen: ook nu zijn er nog otters te zien in het park, namelijk de reuzenotter en de Aziatische kleinklauwotter, respectievelijk de grootste en de kleinste zoetwater ottersoort.

Ook zet AquaZoo zich nog steeds in voor het behoud van de lokale en regionale natuur. Zo heeft de dierentuin aquaria met dieren uit de Waddenzee, die tot doel hebben bezoekers meer over dit natuurgebied te leren. Tevens werkt het park samen met de Fugelhelling, dat inheemse dieren opvangt en weer uitzet.

Stichting Wildlife

De lezing van Addy de Jongh op 15 september begint om 19.30 uur. De kosten zijn 2,50 per persoon, contant te voldoen (inclusief koffie of thee). De opbrengst gaat geheel naar Stichting Wildlife, dat diverse dier- en natuurprojecten ondersteunt, waaronder de Fugelhelling. Vooraf aanmelden is verplicht en doe je door een mailtje te sturen naar evenementen@aquazoo.nl

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 5 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 7 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 12 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00