Aftrap project Jonge Helden
Aftrap project Jonge Helden Foto: Kunstkade en Amaryllis

Aftrap project Jonge Helden: lab als creatieve werkplek voor jongeren in Leeuwarden

Cultuur

LEEUWARDEN – Op 18 september opent burgemeester Sybrand van Haersma Buma officieel het project Jonge Helden. Een nieuw 3-jarig project waarbij Kunstkade samenwerkt met Amaryllis. Jonge Helden heeft tot doel om ervoor te zorgen dat iedere jongere wordt gezien en gehoord. Jongeren kunnen samenkomen in verschillende lab’s en daar creatief aan de slag op het gebied van urban, podiumkunsten of beeldend/techniek. Zij krijgen professionele begeleiding van mensen uit de kunst- en cultuursector. Jonge Helden richt zich op kinderen/jongeren in de leeftijd van 10 t/m 13 en 14 t/m 18 jaar.

Jonge Helden is een project van Kunstkade i.s.m. Amaryllis

Het project bevindt zich nog in de opstartfase,  maar wordt 18 sept a.s. officieel geopend door burgemeester Sybrand van Haersma Buma.

Creatieve werkplek 

Met Jonge Helden krijgen jongeren in Leeuwarden een plek waar je kunt ontmoeten dromen, sparren, fantaseren en waar dingen niet worden opgelegd. Bovendien zijn er professionals aanwezig die kunnen ondersteunen op vakgebied maar ook in sociaal-emotioneel opzicht, als je soms wat minder lekker in je vel zit.

De drie soorten lab’s waar de jongeren kunnen samenkomen zijn verdeeld op discipline:

§  Urban;

§  Podiumkunsten;

§  Beeldend/techniek.

Jonge Helden wil jongeren zichtbaar maken

Het doel van Jonge Helden is ervoor te zorgen dat iedere jongere wordt gezien en gehoord, ongeacht waar zijn of haar wieg heeft gestaan. De wereld van jongeren vergroten, meer te doen dan je dacht dat je kon of durfde.  Door onderzoek optimale kansen creëren, zodat jongeren zich kunnen ontwikkelen op het gebied van kunst en cultuur. Dit alles gebeurt onder professionele begeleiding van mensen uit de kunst- en cultuursector.

Gratis deelname aan lab’s in wijken en de DOAS

Jonge Helden richt zich op kinderen/jongeren in de leeftijd van 10 t/m 13 en 14 t/m 18 jaar. Voor de eerstgenoemde groep zullen de lab’s veelal in de wijken plaatsvinden. En voor de leeftijd van 14+ zijn de lab’s in de DOAS (creatieve broedplaats van Leeuwarden). De jongeren die in de wijken aan een lab meegedaan hebben, kunnen doorstromen naar het lab in de DOAS. En de jongeren van de lab’s in de DOAS, kunnen vertellen over eigen ervaringen, een clinic geven of stage lopen bij de lab’s in de wijken.

Deelname aan de lab’s is gratis. Doel is laagdrempelig. Weet je niet wat je precies zou willen in een lab? Kom dan gewoon kijken. Maar zit je vol ideeën, of heb je een klein ideetje dan kun je dit ook gewoon bespreken.

Het Urban-lab in de DOAS, onder leiding van Jesler van der Vlugt, is al van start gegaan. Dit lab is iedere woensdag geopend van 17.00-21.00 uur in het atelier van Roy Schreuder. Andere labs in de DOAS en in de wijken, starten na half september.

Jonge helden is een project van Kunstkade, in samenwerking met Amaryllis. Jonge Helden wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Grovestins Stichting, het Nieuwe Stads Weeshuis Fonds, het Old Burger Weeshuis Fonds en de Gemeente Leeuwarden.

Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 1 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 7 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 11 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column gisteren
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00