Afbeelding

Column Rijkele Dijkstra: Politiek correcte reclame

Column

Wellicht een onderwerp waar je niet zo snel bij stilstaat, maar wat wel degelijk tegenwoordig de boventoon voert in televisiereclame land. Mijn ogen werden geopend door mijn vrouw, die haar mateloos irriteert aan deze reclames.

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar let maar eens op. Over de inhoud van de televisiereclame heb ik geen mening. Om je product te promoten maak je een mooie commercial, niets mis mee. Wat mij opvalt, is dat als er in de reclame gebruik wordt gemaakt van mensen, er bijna geen reclame meer bestaat waarbij de setting volledig uit autochtone Nederlanders bestaat. Bijna elk gezin heeft een gemengde samenstelling, of is niet blank. Alle vriendengroepen zijn gemêleerd. Je zou bijna denken dat reclamemakers bang zijn om afkeurende geluiden te horen, als ze gebruik maken van een “blanke” setting.

Nu moet je niet gaan denken, Die Dijkstra is een racist. In tegendeel, het grappige is dat juist mijn vrouw en ik een gemengd gezin vormen, wij een gemêleerde vriendengroep hebben waarbij alle rassen en geloven zijn vertegenwoordigd. Maar zijn wij doorsnee voor Nederland? Nee. Ik zie het juist graag dat mensen, met verschillende achtergronden op het gebied van ras en geloof, elkaar vinden en samen verder door het leven gaan. Toch gebeurt dit nog altijd veel te weinig. Vaak is dit een gevolg van hun beider omgeving die het niet accepteert dat een ras- of geloofsbroeder met eentje van het andere kamp verder gaat. 

Terugkomend op de commercials; deze doen je geloven dat Nederland bevolkt wordt door evenveel gekleurde, als blanke mensen. En dat de meeste gezinnen samengesteld zijn. Dit is bepaald niet een afspiegeling van de werkelijkheid. Misschien komt het ook wel omdat veel Reclamebureaus gevestigd zijn in de Randstad en niet begrijpen dat Nederland niet alleen uit Randstedelingen bestaat.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 7 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 13 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00