Afvalrubber naast een voetbalveld in Leeuwarden.
Afvalrubber naast een voetbalveld in Leeuwarden. Foto: Komvandatgrasaf.nl

Dankzij Leeuwarders mogelijk verbod kunstgraskorrels in EU

Gezondheid

LEEUWARDEN - De landelijke acties in de strijd tegen de rubberkorrels op de Nederlandse kunstgrasvelden hebben hun oorsprong in Leeuwarden. Voetbalvaders vonden elkaar daar in hun zorgen over het gebruik van afvalrubber als infill (vulling). Er wordt al gewerkt aan een verbod voor heel Europa.

Leeuwarder Mark de Haas is één van de aanjagers van het eerste uur. “Ik ben blij dat we vijf jaar geleden met een groepje Leeuwarders zijn begonnen met actievoeren. Er is sindsdien veel gebeurd.” De actiegroep van toen is gegroeid tot een stichting die landelijk (maar ook daarbuiten) actief is, waar op dit moment nog ongeveer tien Leeuwarders als vrijwilliger bij betrokken zijn.

Kom van dat gras af

Mark, naamgever van de stichting met gelijknamige website (www.komvandatgrasaf.nl) en Facebookpagina, doet het de laatste tijd rustiger aan. Dat kan nu omdat hij merkt dat de groep steeds groter, sterker en inhoudelijk beter wordt. Er hebben zich bovendien mensen met juridische en technische kennis aangesloten. Over heel Nederland worden gemeenten momenteel juridisch aangesproken op hoe ze omgaan met het kunstgras. Vorig jaar nog kregen zes Friese gemeenten een handhavingsverzoek van de stichting ‘Kom van dat gras af’, omdat ze hun zorgplicht voor kunstgrasvelden niet nakomen. Het gaat om negentien handhavingsverzoeken voor de gemeenten Leeuwarden (2), Waadhoeke (7), Heerenveen (1), Harlingen (2), Tytsjerksteradiel (3) en Súdwest-Fryslân (4).

Kunstgras is schadelijk voor je gezondheid én het milieu

De rubberen vulling in het kunstgras vervuilt de omgeving omdat er overal korreltjes (van voormalige autobanden, red) buiten de velden terecht komen en het milieu belasten. Om nog maar te zwijgen van de gezondheidsrisico’s voor de sporters die erop voetballen, korfballen of hockeyen. De vrijwilligers zijn er op onbezoldigde basis veel mee bezig om onder andere gemeenten op hun plichten te wijzen. Daarnaast richten ze zich ook op de nationale overheid en proberen ze zelfs Europa duidelijk te maken dat sporten op kunstgras geen goede zaak is voor mens en milieu.

“Elke dag is er wel een mailtje te beantwoorden. Ook wordt bijna dagelijks informatie gevonden of opgestuurd. Bij tientallen gemeenten hebben we de gemeenteraad toegesproken en zaken uitgelegd. Bijna allen zijn overstag gegaan en (gaan) stoppen met de korrels.” De acties zijn niet voor niets. “Er zit een Europees verbod aan te komen op velden van autobandenkorrels en andere plastic materialen”, weet Mark. De groep is kundig bezig om er achter de komen hoe het heeft kunnen gebeuren dat gemalen autobanden ooit als kunstgrasveld zijn toegestaan door overheden en het RIVM. Daarnaast zetten ze zich in voor een algeheel verbod op kunstgrasvelden .

Verzoeken tot openheid

Mark: “We hebben het idee dat er belangen van het bedrijfsleven mee spelen. Wat moeten we anders met al die miljoenen oude autobanden die jaarlijks worden verzameld. Onze stichting heeft bij verschillende gemeenten verzoeken ingediend voor openheid in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).” Hij vervolgt: “Kunstgras is schadelijk voor de gezondheid en brengt schade aan het milieu toe. Simpel.” Om die waarheid rechtsgeldig te laten worden zijn er nog verschillende juridische stappen te zetten. “We doen het allemaal vrijwillig, in onze eigen vrije tijd, maar onze intrinsieke betrokkenheid is groot.”

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 13 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 15 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 20 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 28 mrt, 08:00