De aansluiting van Windpark Fryslân in beeld.
De aansluiting van Windpark Fryslân in beeld. Foto: TenneT

Windpark Fryslân kan elektriciteitsnet op

Samenleving

FRIESLAND - Ruim 55 kilometer aan kabel, haspels van een kilometer lang en een gewicht van zo’n 20 ton. Nee, dit is niet zomaar een project. We praten hier namelijk over de langste ondergrondse kabelverbinding onshore in Nederland. De kabelverbinding van Kornwerderzand naar Heerenveen. Voor netbeheerder TenneT was de aansluiting van Windpark Fryslân een bijzonder project en een prachtige uitdaging. TenneT beheert het hoogspanningsnet in Nederland en grote delen van Duitsland. In iets meer dan een jaar is de verbinding succesvol aangelegd en is het tijd om terug te blikken op dit mooie proces. RondOm praat met omgevingsmanager Maarten Scholten en bouwleider Janko Haaksema.

“Het is echt een eer om aan dit project mee te mogen werken. Zeker omdat je meewerkt aan het grootste windpark op een binnenwater in de wereld”, trapt Scholten zijn verhaal af. “Het was voor TenneT echt speciaal en complex, gezien de ligging langs de snelweg en de enorme hoeveelheid kabel. Normaal leggen we namelijk niet zo snel kabels langs een snelweg. Dat brengt de nodige uitdagingen en veiligheidsrisico’s met zich mee. Bijvoorbeeld de smalle ruimte om in te werken en de drukte op de werklocatie. We hebben er gedurende het proces continu voor gezorgd dat de veiligheid maximaal gewaarborgd was voor iedereen die aan het project meewerkte en dat onze werkzaamheden minimale impact hadden op het snelwegverkeer. Gelukkig zijn er geen incidenten geweest en dat maakt het project zeker geslaagd.”
“Naast de logistieke uitdagingen, waren er ook technische vraagstukken”, geeft Haaksema aan. “Het is de langste kabelverbinding in Nederland. Daarvoor moesten sleuven gemaakt worden en boringen verricht worden. Dat was zeker niet gemakkelijk met alle taluds.”

Het proces van het aansluiten

Het is dus niet vanzelfsprekend om een ondergrondse kabelverbinding te maken naast een snelweg. Daar kwam zwaar geschut aan te pas. “Je werkt vanuit de berm van een snelweg, in combinatie met zware gewichten. Daar zijn telekranen voor nodig om te kunnen bouwen. Een kernteam van 300 mensen, de meeste onder andere uit de regio, hebben er iedere dag samen aan gewerkt. We zijn o.a. onder diverse bruggen en een Aquaduct doorgegaan, onder waterwegen en dat allemaal in de diverse seizoenen van het jaar. Afgelopen winter hadden we last van sneeuwduinen, maar ook waren er periodes dat je bij wijze van spreken een eitje op je rijplaat kunt koken. Dat we dit dan in anderhalf jaar hebben kunnen realiseren, is natuurlijk fantastisch”, zegt Scholten trots.

Dat we dit dan in anderhalf jaar hebben kunnen realiseren, is natuurlijk fantastisch!

Netversterking in (westelijk) Friesland

De aansluiting van Windpark Fryslân maakt deel uit van de netversterking in westelijk Friesland. Omdat er een enorme capaciteit aan elektriciteit wordt aangeboden, worden door TenneT en regionaal netbeheerder Liander, onder meer de transformatorstations ook uitgebreid en nieuw gebouwd. “TenneT heeft voor deze verbinding het hoogspanningsstation in Oudehaske al voorzien van extra capaciteit en een nieuwe aansluiting van 110 KV naar 220 KV. Maar er is meer te doen. Zo is TenneT ook bezig met voorbereidingen voor een nieuw 110 KV hoogspanningsstation bij Bolsward. “Daar zijn de plannen klaar, maar volgt op de planologische procedure nog een Raad van State traject”, vertelt Haaksema.


De ‘flowerline above the powerline’ - TenneT

Flowerline above the powerline

Op dit moment is TenneT bezig met de afrondende fase voor wat betreft de werkzaamheden aan de kabelverbinding met het windpark. “We willen nu de boel netjes achter laten. In samenwerking met Honey Highways, zijn stukken berm van de Afsluitdijk ingezaaid met bloemen: een ‘flowerline above the powerline’.”

De flowerline is voor Scholten en Haaksema één van de hoogtepunten van het project. “De flowerline draagt bij aan het veilige en duurzame karakter van de verbinding. Daar zijn we als TenneT enorm trots op.” De eerste windmolens leveren intussen al duurzame stroom op het regionale Friese en het landelijke elektriciteitsnet.

Wil je meer weten over TenneT? Ga dan naar www.tennet.eu

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 11 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek gisteren
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00