Het gevoel is goed!
Het gevoel is goed! Foto: Pixabay

Meeste Friezen voelen zich gezond

Gezondheid

FRIESLAND - Uit de Gezondheidsmonitor 2020 van GGD Fryslân blijkt dat het meerendeel van de Friezen die ouder zijn dan achttien jaar zich gezond voelt.

Dat blijkt uit de eerste cijfers van de Gezondheidsmonitor 2020, een grootschalige enquête onder de Friese bevolking van 18 jaar en ouder. Aan het onderzoek hebben 17.681 personen meegedaan. Het onderzoek is uitgevoerd door GGD Fryslân ten behoeve van het gezondheidsbeleid van de Friese gemeenten.

Eén op de twintig volwassen Friezen heeft een hoog risico op een angststoornis of depressie. Het betreft vaker jongvolwassenen tot 35 jaar, vrouwen en inwoners met een lager opleidingsniveau. Dit zijn ook de groepen die vaker veel stress ervaren.

Meer Friezen met obesitas

Het percentage Friezen met obesitas (een Body Mass Index van boven de 30) is licht gestegen: van 13 procent in 2016 naar 15 procent in 2020. Dit is ook te zien in heel Nederland.

Positief is dat de neerwaartse trend van roken doorzet: in 2020 rookt 18 procent van de Friese inwoners. In 2016 was dat nog 21 procent, in 2012 24 procent. Deze trend is zichtbaar in heel Nederland. Fryslân behoort nog wel tot de GGD-regio’s met een hoger percentage rokers.

Over de Gezondheidsmonitor 

De Gezondheidsmonitor is een onderzoek dat elke vier jaar wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeenten door de 25 GGD ‘en, GGD GHOR Nederland, RIVM en CBS. Dit levert cijfers op over gezondheid, welzijn en leefstijl op landelijk, regionaal en lokaal niveau. GGD Fryslân is verantwoordelijk voor de uitvoering en advisering in haar regio.

De COVID-19 pandemie en de bijbehorende maatregelen hebben - mogelijk - de gezondheid, leefstijl en welzijn van de respondenten beïnvloed. Deze gegevens worden momenteel eerst verder geanalyseerd.

Waar vind je de cijfers uit de Gezondheidsmonitor?

De landelijke cijfers en die per GGD-regio staan in kaartvorm op volksgezondheidenzorg.info met een toelichting. De onderliggende cijfers zijn te vinden op CBS Statline en RIVM Statline. De cijfers per gemeente worden op 9 september 2021 openbaar gemaakt.

Afbeelding
Domotheek geopend in Heerenveen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Contextuele coaching met de Verbindingsmakelaar Zakelijk nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 17 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 23 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00