Inez Timmer en Trienke Hoogenberg.
Inez Timmer en Trienke Hoogenberg. Foto: Ouderen Songfestival

Twee Friezinnen in Grande Finale Ouderen Songfestival 2021

Cultuur

AMSTERDAM - Twee Friese zangeressen op leeftijd hebben de Grande Finale van het Ouderen Songfestival weten te bereiken. De finale vindt plaats op zaterdag 3 juli in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Trienke Hoogenberg staat voor de tweede achtereenvolgende keer in de finale van het Ouderen Songfestival. In 2019 wist ze met ‘En altijd komen er schepen’ de tweede vakjuryprijs binnen te halen. Ze kondigde toen aan in een volgende editie haar titel te verdedigen met een Friestalig lied. 

Nu gaat Trienke vol voor de eerste prijs

Door de corona wordt de Leeuwardense nu pas in staat gesteld om haar belofte waar te maken. Zaterdag 3 juli zingt ze op het podium van het Amsterdamse DeLaMar Theater het lied Sweevje. Het is een speciaal voor haar geschreven nummer door haar partner, de Leeuwarder troubadour, Sido Martens.

De Friese delegatie wordt versterkt door Inez Timmer uit Weidum. Timmer deed eerder al eens mee met The Voice Senior, maar waagt nu de sprong naar het inmiddels dertig jaar oude Ouderen Songfestival. 

Voorronde in Leeuwarden gehad

Tijdens de voorronde in Neushoorn Leeuwarden op 20 juni jongstleden wist ze de jury en pianist/artistiek leider Kees van Zantwijk zodanig te imponeren met haar vertolking van Joodse Vrouw (uit Tip Top) dat ze het lied die middag twee keer ten gehore mocht brengen. Ook zij staat zaterdagmiddag 3 juli in de Grande Finale in het DeLaMar Theater.

Het Ouderen Songfestival is een landelijk muziekfestival, ooit bescheiden begonnen in een verzorgingshuis in Amsterdam. Bijna dertig jaar later is het Ouderen Songfestival uitgegroeid tot een landelijk festival bestaande uit elf voorrondes in verzorgingshuizen in diverse Nederlandse gemeenten, drie prefinales in de theaters in Houten, Vught en Heerenveen en de Grande Finale in het DeLaMar Theater te Amsterdam.

Iedereen vanaf 55 jaar mag deelnemen aan het Ouderen Songfestival. Als solist, duo en/of trio. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.

Onder begeleiding van OSF Combo

Na een kennismaking met artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk wordt in één van de voorrondes onder pianobegeleiding live gezongen. Uit iedere voorronde komt een aantal prefinalisten voort. Zij brengen in de prefinale opnieuw hun lied ten gehore. Nu begeleid door het OSF Combo onder leiding van Kees van Zantwijk.

Per prefinale gaan vijf finalisten door naar de Grande Finale. In de finale zullen uiteindelijk zestien kandidaten de strijd met elkaar aangaan. Vijftien van hen zijn in de prefinale aangewezen door de jury onder voorzitterschap van Ben Lansink. De zestiende finalist wordt bepaald door artistiek leider Kees van Zantwijk. Hij beschikt over een wildcard. Tijdens de derde prefinale maakt hij bekend wie eveneens een plaats in de finale heeft veroverd.

Zestien kandidaten in de nationale finale

De zestien kandidaten gaan door naar de Grande Finale in het DeLaMar Theater. Begeleid door het OSF Orkest onder leiding van Kees van Zantwijk brengen zij hun lied wederom ten gehore. Ze strijden om de eerste, tweede en derde vakjury-prijs, de Hans Martinusse|Amsterdam publieksprijs en om de internetprijs.

De repertoirekeuze is geheel vrij. Alle genres zijn mogelijk. Eenmaal een lied gekozen, dan kan daar niet meer van worden afgeweken. Zowel tijdens de voorronde als tijdens de prefinale en de Grande Finale wordt hetzelfde lied gezongen.

Alle voorrondes in de zorgcentra zijn gratis toegankelijk voor publiek. Voor de voorrondes, prefinales en de Grande Finale in de theaters geldt een toegangsprijs.

Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 4 minuten geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 19 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 22 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen gisteren