Er liggen al ruim acht kilometer aan Levvel-Blocs langs de Afsluitdijk.
Er liggen al ruim acht kilometer aan Levvel-Blocs langs de Afsluitdijk. Foto: RWS/Levvel – Jan Wessels

Imponerende Levvel-blocs verstevigen de nieuwe Afsluitdijk

Samenleving

FRIESLAND - Het is een indrukwekkend gezicht: de grote betonnen x-vormige blokken die de Afsluitdijk voorzien van versteviging. Er zijn op dit moment al zo’n 30.000 blokken langs de dijk geplaatst. In totaal moeten dat er 70.000 worden. De blokken hebben de naam ‘Levvel-blocs’, omdat ze gemaakt zijn door bouwconsortium Levvel. Levvel bestaat uit drie partijen: BAM, Van Oord en Rebel. Zij voeren in samenwerking met opdrachtgever Rijkswaterstaat de opdracht uit. Het Levvel-bloc is speciaal voor project Afsluitdijk ontworpen en wordt nu als innovatie in het buitenland aangeboden onder die naam door BAM Infra. Reden genoeg, om eens bij te praten met Jelle Mens, projectleider van Van Oord.

Sinds oktober 2020 maakt Jelle deel uit van het project als projectleider. Daar is hij enorm trots op. “Het is een eer om aan dit project mee te mogen werken. Dat zulke uniek ontworpen blokken zo’n fundamenteel onderdeel vormen in het beschermen van de nieuwe Afsluitdijk is natuurlijk geweldig”, begint Mens zijn verhaal. “Het is een heel bijzondere constructie, die de Afsluitdijk ook richting de toekomst bestendig zal maken tegen het water.”

Het is een heel bijzondere constructie, die de Afsluitdijk ook richting de toekomst bestendig zal maken tegen het water.

Hergebruik van de oude dijk

De Levvel-blocs zijn gemaakt van basalt, een steensoort die vrijkomt uit de oude dijk en daarna gebroken wordt tot kleine stukjes. Basalt is een vulkanisch gesteente, dat ontstaat door de stolling van lava. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van zand, cement en water. “Dit mengsel gaat verharden en daardoor krijg je beton”, legt Mens uit.

Een unieke X-constructie

De x-vormige blokken hebben per stuk een gewicht van zo’n 6.500 kilo en zijn speciaal ontworpen om het water effectief te keren. “Het is een heel open glooiingconstructie, waardoor veel energie uit golven in die glooiing verdwijnt. De unieke constructie van Levvel-Blocs bespaart bovendien 35 procent beton ten opzichte van traditionele taludbekleding. Daarmee is de nieuwe bekleding ook nog eens een stuk duurzamer.”


De Levvel-Blocs zijn speciaal ontworpen voor het project. - RWS/Levvel – Jan Wessels

Legostukjes

De Levvel-blocs zijn tevens ontworpen, om de nieuwe dijk van een stuk uitstraling te voorzien. De blokken zijn dan ook zo gemaakt, dat ze precies op elkaar aansluiten. “Dat is echt een super strak geheel. Als je de blokken ziet liggen, passen ze eigenlijk als legostukjes in elkaar.”

Betonfabriek in Harlingen

De productie van de Levvel-blocs vindt vlakbij de Afsluitdijk plaats. Er is speciaal voor de ontwikkeling ervan een betonfabriek in Harlingen opgezet. Er is een kademuur gebouwd bij de fabriek en van daaruit worden de blokken in bakken geladen. “Vervolgens worden ze vanuit de haven in Harlingen over het water getransporteerd naar de desbetreffende werklocatie. Ter plekke worden ze gelost vanuit de bak en daarna gelijk in het werk geplaatst.”


De fabriek in Harlingen waar de Levvel-Blocs worden geproduceerd. - RWS/Levvel – Topview

Bijna halverwege met plaatsen

In totaal komen er zo’n 70.000 Levvel-blocs langs de Afsluitdijk te liggen. Op dit moment liggen er zo’n 5.000 in het depot in Harlingen. “Deze blokken moeten eerst weer uitharden, voordat we ze kunnen verwerken. We hopen in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar alle Levvel-blocs geplaatst te hebben. Dat gaat een prachtig moment worden”, aldus projectleider Jelle.

Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 1 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 5 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 19 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 22 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column gisteren
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 24 apr, 10:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00