Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Wie gaan onze woningen bouwen

Column

De prijzen voor woningen blijven maar stijgen en voor een grote groep mensen die normaliter wel een woning konden kopen, is een eigen huis een “ver van mijn bed show” aan het worden. Kapitaalkrachtige kopers maken het voor deze groep onmogelijk om een woning te kopen. Bieden boven te taxatiewaarde betekend gewoonweg veel eigen geld inleggen. De maatregel om de overdrachtsbelasting voor startende kopers op nul procent te zetten heeft bepaald niet het gewenste effect opgeleverd. Eerder een tegengesteld effect.

Naar mijn idee zullen alle maatregelen die getroffen worden om meer financiële ruimte te bieden om toch een woning te kopen alleen maar leiden tot een verdere stijging van de koopprijzen. Er is maar één oplossing en dat is er gigantisch veel bij bouwen tegen normale bouwkosten waarbij er op wordt gelet dat een kleine groep projectontwikkelaars en bouwers en niet te vergeten gemeenten niet teveel winst nemen. Daarnaast zijn bouwmaterialen een probleem aan het worden, maar het gebrek aan genoeg kundige arbeidskrachten is het grootste probleem.

De bouw is een mooie sector waar prachtige dingen worden gecreëerd. Maak het aantrekkelijk voor jongeren om hier hun vak van te maken. Het basisonderwijs kan hier al een eerste voorzet toe doen. Vervolgens kan het VMBO en MBO hun switchbeleid qua opleidingen gaan uitzetten of beperken. Je ziet meer en meer jongeren zonder afgeronde opleiding de arbeidsmarkt opkomen. Als al deze jongeren met een gedegen bouw- of technische opleiding van school komen hebben we straks weer genoeg mensen die letterlijk bouwen aan hun eigen toekomst en de onze.

Op het ogenblik zien we steeds meer arbeidsmigranten komen om toch te kunnen blijven bouwen. Deze moeten ook weer gehuisvest worden en hierdoor moet er weer meer gebouwd worden. Zo wordt het probleem voor iedereen alleen maar groter. Tijd voor echt beleid en actie.

Rijkele Dijkstra

Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 2 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 6 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 20 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 23 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 24 apr, 10:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00