Lege winkelstraten in Leeuwarden tijdens de lockdown. Hoe moet het herstelbeleid eruit gaan zien?
Lege winkelstraten in Leeuwarden tijdens de lockdown. Hoe moet het herstelbeleid eruit gaan zien? Foto: RondOm Vandaag

Fries onderzoek impact corona én herstelbeleid

Politiek Corona nieuws

FRIESLAND - Een aantal Friese organisaties gaat een onderzoek uitvoeren naar de maatschappelijke impact van de coronacrisis en bovendien onderzoeken hoe herstelbeleid richting het ‘normale leven’ het beste kan worden uitgevoerd.

Met name het Fries Sociaal Planbureau (FSP), GGD Fryslân en Veiligheidsregio Fryslân (VRF) gaan dit onderzoek uitvoeren. De organisaties gaan met elkaar in overleg en de inzichten die daaruit voortkomen worden gebruikt door de Friese crisisorganisatie en door Friese overheden.

POMI-C: gezamenlijke analysekracht 

In een persbericht melden ze: ‘Wat in april 2020 begonnen is als het project ‘monitoring netwerksamenleving’ vindt nu zijn weg in een Periodiek Overleg Maatschappelijke Impact - Corona (POMI-C). Het project ‘monitoring netwerksamenleving’ is oorspronkelijk gestart in april 2020 met als doel het monitoren van de impact van corona en de maatregelen op de samenleving in Fryslân.’

‘In het POMI-C wordt de kennis expertise van verschillende organisaties gebundeld. Met elkaar worden trends en ontwikkelingen geanalyseerd en bekeken wat dat concreet voor Fryslân betekent. Het POMI-C maakt hiervoor onder andere gebruik van de informatie van het Fries Sociaal Planbureau, resultaten van het Gezondheidspanel van de GGD, omgevingsanalyses van VRF en van landelijke onderzoeken, die worden doorvertaald naar de regio.’

Gevolgen van de corona crisis voor Friesland:

In de afgelopen tijd is het de organisaties opgevallen dat de gevolgen en uitdagingen van de huidige coronacrisis een (steeds) breder terrein bestrijken. “Wat aanvankelijk begon als een crisis voor de volksgezondheid en openbare orde, heeft een steeds grotere economische en maatschappelijke impact. Daarnaast hangt er veel af van het gedrag en de houding van mensen. Daarom blijven we de trends en ontwikkelingen in Fryslân integraal volgen, stellen we de informatiebehoefte continu scherp en acteren we hierop”, aldus Martin Kool, voorzitter POMI-C en programmaleider netwerksamenleving bij Veiligheidsregio Fryslân.

Uit eerder onderzoek van het FSP bleek dat de gevolgen van de coronacrisis ongelijk verdeeld zijn in de samenleving. Lees op de website van FSP het ‘vervolgonderzoek onder Friezen: gevolgen corona ongelijk verdeeld’. Vooral jongvolwassenen, werkenden met een flexibel contract, zzp’ers en senioren hebben te maken met de negatieve effecten ervan.

Vooruitkijken naar volgende fase, de herstelfase

De verschillende organisaties blijven de komende tijd onderzoek doen naar de maatschappelijke impact van de coronacrisis. Het POMI-C deelt de uitkomsten en inzichten met onder andere de crisisorganisatie van Veiligheidsregio Fryslân, beleidsmakers en bestuurders. Met deze informatie kunnen zij inspelen op de gevolgen van de coronacrisis en voorbereiden op de volgende fase en het herstelbeleid.

Op de website van Fries Sociaal Planbureau is meer te vinden over de onderzoeksresultaten naar de maatschappelijke impact van de coronacrisis in Fryslân. Op de website van de GGD Fryslân is meer informatie te vinden over de Gezondheidspanel en op de website van Veiligheidsregio Fryslân vind je meer informatie over ‘onderzoek naar de gevolgen in Fryslân’.

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 7 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 10 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 13 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 23 apr, 16:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 23 apr, 12:46