Artist impression van het nieuwe Cambuur-stadion waar Van Wijnen behalve bouwer nu ook projectontwikkelaar van wordt, als opvolger van Wyckerveste.
Artist impression van het nieuwe Cambuur-stadion waar Van Wijnen behalve bouwer nu ook projectontwikkelaar van wordt, als opvolger van Wyckerveste. Foto: Cambuur

Nieuw Cambuur-stadion krijgt Van Wijnen als nieuwe ontwikkelaar

Sport

LEEUWARDEN - De gemeente Leeuwarden en voetbalclub Cambuur hebben vandaag bekend gemaakt dat bouwbedrijf Van Wijnen de rol van de afgehaakte Limburgse projectontwikkelaar Wyckerveste over gaat nemen als ontwikkelaar van het gebied rond het nieuwe Cambuur-stadion.

Van Wijnen gaat de ontwikkeling van het nieuwe Cambuurstadion, van de commerciële gebouwen langs de Harlingertrekweg en van de McDonald’s vestiging in Leeuwarden overnemen. De realisatie van de bouw van het Cambuurstadion was al eerder aan Van Wijnen toebedeeld.

Lening van gemeente Leeuwarden nodig

Om de ontwikkeling mogelijk te maken, is een lening van de gemeente Leeuwarden nodig. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om hiermee in te stemmen. Verder past de ontwikkeling binnen de bestaande afspraken met de gemeenteraad. Het bestemmingsplan, stedenbouwkundigplan en inrichtingsplan blijven zoals ze zijn. 

Hein de Haan, wethouder gebiedsontwikkeling: “De gemeente is blij met deze doorbraak. Hiermee kan het stadion met alle onderdelen, dus de commerciële invulling, onderwijs én voetbal er komen. Met deze integrale gebiedsontwikkeling kan ook de ontwikkeling van Nieuw Oud Oost op de plek van het huidige voetbalstadion verder.”

‘Grote economische impuls voor hele WTC-gebied’

Wethouder Economische Zaken Friso Douwstra vult aan: “Het gaat daarnaast om een grote economische impuls voor het hele WTC gebied met veel werkgelegenheid. Ik ben blij dat na een intensief traject we de juiste vorm hebben gevonden om nu daadwerkelijk te beginnen!”

Arjen Oosting, directeur Van Wijnen Projectontwikkeling: “Door de afspraken met de gemeente over de financiering van het stadion en de gebiedsontwikkeling is de realisatie van een nieuw voetbalstadion voor Cambuur weer een stap dichterbij.” Inmiddels heeft Van Wijnen afspraken gemaakt met ROC Friese Poort voor de huur van een schoolgebouw van 7500 vierkante meter in het stadion.

Onderwijsinstelling ROC Friese Poort ziet ook meerwaarde

Remco Meijerink, voorzitter College van Bestuur ROC Friese Poort: “Wij zijn blij dat wij met Van Wijnen een huurovereenkomst hebben getekend voor ruimte in het nieuwe Cambuurstadion onder condities die recht doen aan onze positie als onderwijsinstelling. Het is een voorwaarde dat onze onderwijsruimtes per schooljaar 2023 – 2024 gebruiksklaar zijn.”

“We zien een grote meerwaarde voor ons onderwijs met een locatie in het WTC-gebied. Het wordt een inspirerende leeromgeving voor onze studenten. Het leren binnen hun toekomstig werkveld geeft een kwaliteitsimpuls aan onze opleidingen.”

Ingebruikname stadion vanaf de zomer van 2023

Doel is dat de bouw van het voetbalstadion en ROC Friese Poort in januari 2022 start. Met ingang van het voetbalseizoen 2023-2024 is het stadion speelklaar en de school kan bij aanvang van het schooljaar 2023-2024 in gebruik worden genomen. Arjen Oosting: “We zijn in constructief gesprek met Cambuur om te komen tot definitieve afspraken. Dit moet de komende weken tot definitieve overeenstemming leiden.”

Ard de Graaf, algemeen directeur van SC Cambuur: “We zijn blij met deze volgende stap. Er zijn nog hordes te nemen, maar het is een goed signaal en hier kunnen we verder mee. De noodzaak die er al was is met de promotie naar de eredivisie alleen maar toegenomen. Wij kunnen niet wachten om straks samen met ROC Friese Poort het nieuwe Cambuur Stadion te betrekken.”

Binnenkort bespreekt de gemeenteraad het voorstel

De gemeenteraad bespreekt het voorstel van het college op korte termijn. Hou de agenda van de gemeenteraad op de website www.gemeenteraadleeuwarden.nl in de gaten voor actuele data.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 4 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 6 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 10 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00