Ouderen zijn extra kwetsbaar.
Ouderen zijn extra kwetsbaar. Foto: Pixabay

Veilig Thuis Friesland meldt 86 gevallen van ouderenmishandeling

Gezondheid

FRIESLAND - De organisatie Veilig Thuis Friesland heeft het afgelopen jaar 86 meldingen ontvangen van ouderenmishandeling.

Veilig Thuis Friesland besteedt er vandaag aandacht aan omdat dinsdag 15 juni 2021 de internationale Dag tegen Ouderenmishandeling is. Ouderenmishandeling kan gaan om fysieke, mentale of seksuele mishandeling, maar ook financiële uitbuiten of verwaarlozing. In Friesland wordt dit jaar extra aandacht besteed aan ontspoorde mantelzorg, het herkennen hiervan en waar men terecht kan voor hulp, advies of vragen over dit onderwerp.

Wat is ontspoorde mantelzorg?

Mantelzorg is vrijwillige zorg. Meestal verleend door een naast familielid of iemand die uit de vertrouwde omgeving komt. Vaak uit liefde en genegenheid. Bij ontspoorde mantelzorg is er dan ook geen sprake van kwade opzet. Het ontstaat vaak doordat de zorg te veel of te moeilijk is voor de mantelzorger.

Hierdoor verandert goede en goedbedoelde zorg in verwaarlozing of verkeerde behandeling. Ook kan een situatie ontstaan waarin de mantelzorger geen empathie meer kan opbrengen voor de oudere.

Soms is de zorg voor ouderen gewoon te zwaar

In 2019 gaven ruim vijf miljoen mensen mantelzorg. Het bieden van hulp heeft veel positieve kanten, maar soms is de zorg te zwaar. Eén op de vier mantelzorgers die lang en intensief helpt, is ernstig belast door de zorg die hij of zij biedt. En de coronamaatregelen van het afgelopen jaar maakten het nog eens extra zwaar. Ook kan er veel misgaan door onkunde en onwetendheid en ontstaat een gevoel van onmacht. Ondanks de goede bedoelingen kan mantelzorg ontsporen. 

Ken je een oudere die te maken heeft met ontspoorde mantelzorg of een andere vorm van ouderenmishandeling? Vraag om hulp. In gesprek gaan met de omgeving, de mantelzorger of de oudere kan al een belangrijke stap zijn. Of neem contact op met de organisaties Amaryllis of Veilig Thuis. Beide organisaties hebben een website waarop informatie te vinden is.

Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 2 uur geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 18 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 20 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 28 mrt, 13:19
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 28 mrt, 12:00