Rob Dost met zijn lesauto voor de Oldehove.
Rob Dost met zijn lesauto voor de Oldehove.

Enorme wachtlijsten bij rijscholen vanwege corona

Samenleving

LEEUWARDEN – Sinds het coronavirus heerst, zijn er enorme wachtlijsten bij rijscholen. Door de lange wachttijden bij het CBR moeten leerlingen bovendien ook nog vaak lang wachten op hun theorie- of praktijkexamen. RondOm Vandaag vraagt verkeersschool Rob Dost naar de drukte op de markt, zijn eigen rijschool en de wachtlijsten bij het CBR.

Rob werkt al een lange tijd als rijinstructeur. “Ik doe dit werk al 33 jaar. Eerst heb ik vijf jaar voor mezelf gewerkt, na die vijf jaar ben ik gaan werken bij de ANWB en sinds een jaar of zes á zeven heb ik weer mijn eigen rijschool. Ik doe dit alleen. Ik werk als zelfstandige en heb verder geen personeel, maar op dit moment zou ik wel een collega kunnen gebruiken, zoveel aanmeldingen krijg ik. Toch blijf ik liever alleen werken omdat ik van mezelf weet wat ik kan leveren. Dat weet ik immers niet van andere instructeurs. Het is mogelijk dat die andere instructeur klachten krijgt, iets dat ik zelf niet in de hand heb, maar daar wel mee wordt geassocieerd omdat de rijschool op mijn naam staat. Daarnaast ben ik nu 61 jaar: om dan nog een grote rijschool te beginnen, zie ik niet zitten. Ik vind het heerlijk zo alleen en wil dat ook zo houden.”

Rijinstructeur worden, was niet gelijk Rob’s eerste keus. “Ik werkte eerst in de bouw en in de horeca en heb toen een hernia gekregen waardoor ik niet meer volledig in staat was om dat zware werk te blijven doen. Een kennis van mij had een rijschool en zo ben ik eigenlijk in het vak gerold. Dit bevalt mij erg goed en zal ik ook zeker blijven doen tot mijn pensioen.”

Nieuwe mensen ontmoeten

Het is vooral de uitdaging die de ervaren rijinstructeur leuk vindt. “Je krijgt natuurlijk mensen met allerlei verschillende achtergronden in de auto. Mensen met faalangst, ADHD en noem maar op. Mijn werk blijft leuk omdat je altijd met nieuwe mensen te maken krijgt en iedereen anders is achter het stuur. De uitdaging is dan natuurlijk om iedereen te helpen om hun rijbewijs te halen en dat maakt het zo interessant. Je helpt iemand met iets waar ze hun hele leven gebruik van kunnen maken. Ik zorg er zelf ook voor dat ik niet suf wordt in de auto, ik geef doordeweeks les in ochtenden tot einde van de middag en in het weekend ben ik vrij. Zo blijf ik zelf fit en haal ik er ook het meeste plezier uit.”

Drukte door COVID

De rijschool heeft het door COVID-19 nog meer aanvragen gekregen. “Sinds het coronavirus is het een stuk drukker geworden. Het was niet normaal hoeveel leerlingen zich aanmeldden na de eerste golf. Dat komt natuurlijk doordat rijscholen tijdelijk dicht moesten. Sindsdien heb ik ook wachtlijsten. Dit heb ik in mijn hele carrière als rijinstructeur nog nooit meegemaakt en ik zit toch al een tijdje in het vak. Ik krijg wel drie of vier belletjes op een dag met de aanvraag voor rijlessen, maar ik zit al aardig vol. Dat is natuurlijk niet alleen te danken aan de crisis, mijn rijschool staat ook goed aangeschreven in Leeuwarden. Op dit moment heb ik een slagingspercentage van 100% dus het kan niet beter. Dit heb ik zelf ook nog nooit eerder gehad, maar het betekent wel dat de rijschool het goed doet.

Wachttijden voor examens

Het maakt volgens Rob niet uit of je eerst begint met rijlessen of je dat eerst probeert om je theorie-examen te halen. “In principe maakt dat geen verschil. Je kan in het begin al lessen en tussendoor je theorie halen. Maar op dit moment is dat lastig omdat ook voor de theorie-examens enorme wachttijden zijn.” Rob raad aan om je theorie van tevoren te plannen en daar omheen je rijlessen. “Hierdoor kun je beide tegelijk doen en hoef je niet te wachten op je theorie- of praktijkexamen.”

Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 11 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 15 apr, 12:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Filmwerf sluit seizoen af met 'Oppenheimer' Cultuur 14 apr, 12:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Fries Verzetsmuseum voegt Wieke Bosch en Esmée van Eeghen toe aan verzetsmonument Cultuur 13 apr, 12:00
Beeld ter illustratie
Ongezond hard geluid rondom vliegbasis Leeuwarden door F-35 neemt toe Algemeen 13 apr, 09:00