Stichting Leergeld van gemeente Waadhoeke wint prijs van 2500 euro.
Stichting Leergeld van gemeente Waadhoeke wint prijs van 2500 euro. Foto: Stichting Leergeld

Stichting Leergeld Friese winnaar Rotary Stimuleringsprijs

Samenleving

FRIESLAND - Elk jaar organiseert Rotary District 1590 (Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevopolder) de Rotary Stimuleringsprijs met als doel vernieuwende maatschappelijke initiatieven te bevorderen die bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van jongeren en een duurzaam maatschappelijk effect hebben.

Dit jaar werd er een project ingezonden door Rotaryclub Franeker voor Stichting `Leergeld` gemeente Waadhoeke. Dat project heet `Ieder kind een zwemdiploma, nu meedoen is later meetellen!`

Filmpje van Stichting Leergeld op Youtube

Via Stichting Leergeld kunnen kinderen vanaf 6 jaar op zwemles voor het zwemdiploma A, voor gezinnen die in situaties verkeren waarbij dat financieel (tot 120 procent van sociaal minimumloon, schuldsanering of uitkeringsgerechtigden) niet haalbaar is. Zo kunnen alle kinderen veilig buiten spelen en kunnen meedoen aan zwemfeestjes. De inzending was een YouTube filmpje dat is te zien via deze link: https://youtu.be/csvTwfFRxJg; Geïnterviewd werden Quinty en haar moeder Marleen.

Van alle inzendingen in Friesland won de inzending van Rotaryclub Franeker en Stichting Leergeld Leeuwarden e.o. voor de regio Waadhoeke. Gewonnen is een bedrag van € 2500,- en dat kon zelfs nog € 5000,- worden, want op 29 mei 2021 beoordeelde een vakjury alle provincie winnaars. 

Van de vele tientallen inzendingen werd de Franeker inzending derde, maar de initiatiefneemster namens Rotary Club Franeker Jelly van der Velde, is erg blij met de 2500 euro, die volledig besteed gaat worden aan `Ieder kind een zwemdiploma, nu meedoen is later meetellen!` Een prachtig resultaat voor Stichting Leergeld.

Eén op de acht kinderen leeft in armoede

In Nederland leeft 1 op de 8 kinderen in armoede. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdgenootjes heel normaal zijn waardoor  zij vaak letterlijk aan de zijlijn staan. Zij kunnen bijvoorbeeld niet mee op schoolreis, kunnen geen zwemlessen volgen en niet op voetbal of dansles, hebben geen fiets om mee naar school te gaan of geen laptop om hun huiswerk op te maken. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen. (Klik op de link voor meer informatie https://leergeldleeuwarden.nl)

Stichting Leergeld is een landelijke stichting en elk gebied heeft zijn eigen bestuur. Friesland bestaat uit vier gebieden en daar is stichting Leergeld Leeuwarden e.o. een van. Dit gebied bestaat uit de gemeente Tytsjerksteradiel, Leeuwarden, Waadhoeke, Harlingen, Terschelling en Vlieland.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 5 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 11 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00