De regels om aanspraak te maken op de TONK-regeling in verband met financiële steun vanwege de coronacrisis, zijn verruimd.
De regels om aanspraak te maken op de TONK-regeling in verband met financiële steun vanwege de coronacrisis, zijn verruimd. Foto: RondOm Vandaag

Regels verruimd voor coronasteun inwoners gemeente Leeuwarden

Politiek Corona nieuws

LEEUWARDEN - De gemeente Leeuwarden maakt bekend dat meer inwoners gebruik kunnen maken van de TONK-regeling, om de financiële pijn van de coronacrisis weg te halen of te verzachten.

TONK staat voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke kosten. De regeling is bedoeld voor inwoners die door de coronacrisis de woonlasten niet meer kunnen betalen. Omdat de gemeente Leeuwarden veel meer inwoners wil bereiken, zijn de voorwaarden voor deze regeling flink verruimd.

Het is een onbelaste vergoeding, staat los van andere regelingen

De TONK-regeling is voor alle inwoners die inkomen kwijt zijn door corona. Dus niet alleen voor zelfstandigen/ondernemers. De tegemoetkoming is een onbelaste vergoeding. Dit betekent dat het geen gevolgen heeft voor de hoogte van toeslagen, belastingen en dergelijke. De TONK-regeling is ook mogelijk naast andere regelingen, zoals de TOZO en de NOW.

Inwoners die al een TONK-aanvraag hebben ingediend hoeven niets te doen. Alle aanvragen worden opnieuw bekeken.

Wat is er veranderd?

Er zit geen maximum meer aan de vergoeding. De gemeente rekent uit hoe hoog de tijdelijke uitkering wordt. Inwoners komen voortaan in aanmerking als de vaste woonlasten hoger zijn dan € 402,-. De TONK-uitkering wordt aangevraagd over de kosten die hierboven vallen. Er hoeft minder bijgedragen te worden uit het eigen inkomen, namelijk: 50% boven € 1533,- als alleenstaande en 50% boven € 2190 als (echt)paar.

De inwoner mag voortaan meer vermogen hebben om in aanmerking te komen. Men mag over maximaal € 12.590 als alleenstaande beschikken of € 25.180 als (echt)paar of alleenstaande ouder.

Hier meer informatie over de financiële regeling:

Dit bericht vermeldt alleen de voorwaarden die zijn veranderd. Alle informatie, voorwaarden en het aanvraagformulier zijn te vinden op: www.leeuwarden.nl/hulp-bij-geldzaken-coronatijd. Voor informatie kun je bellen met de gemeente, via telefoonnummer 14 058.

Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 12 minuten geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 14 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 16 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 20 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport gisteren