De gemeente Leeuwarden stelt twee miljoen euro beschikbaar als coronasteun voor de culturele sector, voor zowel professionals als amateurs.
De gemeente Leeuwarden stelt twee miljoen euro beschikbaar als coronasteun voor de culturele sector, voor zowel professionals als amateurs. Foto: RondOm Vandaag

Twee miljoen euro coronasteun voor Leeuwarder cultuur

Politiek Corona nieuws

LEEUWARDEN - Twee miljoen euro steun, wordt er door de gemeente Leeuwarden aan de culturele sector gegeven vanwege de cornapandemie.

Op woensdag 28 april heeft de gemeenteraad van Leeuwarden unaniem het voorstel van het college overgenomen om een breed coronasteunpakket voor de samenleving in Leeuwarden in te zetten. Voor het culturele veld komt daarmee een totaalbedrag van € 2 miljoen beschikbaar.

Twee regelingen zijn hiervoor inmiddels uitgewerkt, in juni volgen nog twee regelingen. Het zal niet al het financiële leed kunnen dekken, verwacht de gemeente. Wethouder Hein Kuiken beseft dat wellicht niet alle schade hiermee gedekt wordt en ook dat de gemeente hiermee niet alle financiële problemen van bijvoorbeeld werkenden in de cultuursector oplost. 

Zowel voor de professionals als voor de amateurs

Wethouder Kuiken: “We hebben er naar gestreefd om een breed pakket samen te stellen dat de culturele infrastructuur ondersteunt, die makers en de amateurkunst ondersteunt en die ook de toekomstbestendigheid van de sector helpt.”

“Met dit gehele pakket proberen we zeker ook reuring in de stad te stimuleren. Zodat we straks, met de versoepeling van de maatregelen, weer kunnen genieten van al het moois dat onze stad en dorpen te bieden hebben.”

Hulp bij schade en perspectief voor cultuurprogramma

Op dit moment zijn er twee regelingen uitgewerkt. Begin juni verwacht de gemeente de andere twee regelingen te publiceren. De regelingen zijn er niet alleen om te helpen bij geleden schade, maar ook om perspectief te bieden voor het culturele programma van dit jaar en voor de toekomst. 

Met behulp van de ‘Tijdelijke Regeling Subsidie makers culturele sector gemeente Leeuwarden’ kunnen makers een project starten en zo een impuls geven aan het huidige culturele aanbod. Hierdoor blijft de kunst, ondanks de coronacrisis, in beeld en in ontwikkeling. 

Deze regeling richt zich op professionele culturele makers woonachtig, gevestigd en/of werkzaam in de gemeente Leeuwarden. Deze makers zijn tenminste één jaar professioneel werkzaam in de culturele sector.

Activiteiten waarvoor een aanvraag wordt ingediend, moeten in 2021 plaatsvinden. Het maximaal aan te vragen bedrag is vijfduizend euro.

Regeling voor amateurkunst als hulp bij voortbestaan

De ‘Subsidie Coronacompensatie voor organisaties en verenigingen op het gebied van amateurkunst’ richt zich op lokale organisaties of verenigingen op het gebied van amateurkunst, zonder winstoogmerk. Deze organisaties of verenigingen kunnen een beroep doen op deze regeling wanneer ze in hun voortbestaan worden bedreigd doordat ze aantoonbaar financiële schade hebben geleden als gevolg van de coronacrisis.

Bij amateurkunst: maximaal 5.000 euro per organisatie of vereniging

Het maximaal aan te vragen bedrag is vijfduizend euro per organisatie of vereniging. Naast de regelingen voor cultuur is ook de Regeling noodfonds Corona 2021 vastgesteld. Non-profitorganisaties op het gebied van sport, recreatie, en sociaal maatschappelijke organisaties en instellingen kunnen hier een beroep op doen.

Voor ondernemers is in het coronasteunpakket een aantal bestaande tegemoetkomingen verlengd of (op)nieuw ingesteld. Ook investeert de gemeente in een zevental projecten waarin de gemeente voor het collectief van ondernemers het lokale ondernemersklimaat wil verbeteren. 

Kijk ook op deze website van de gemeente:

Deze regelingen en andere informatie over het coronasteunpakket voor de Leeuwarder samenleving is te vinden op www.leeuwarden.nl/coronaregelingen.

Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 1 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 2 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 7 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Xenos binnenkort weer te vinden op De Centrale in Leeuwarden Zakelijk nieuws 22 apr, 08:00
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00