Ziehier één van de insectencamera's zoals die in Friesland worden neergezet.
Ziehier één van de insectencamera's zoals die in Friesland worden neergezet. Foto: Provincie Fryslân

Vliegende insecten straks gefilmd en gefotografeerd

Politiek Duurzaamheid

FRIESLAND - De provincie Fryslân gaat straks in de hele provincie vliegende insecten fotograferen en filmen, met speciale camera’s. Dit driejarige plan is een onderdeel van een plan om te komen tot een nationaal insectenmeet-netwerk in heel Nederland.

Insectencamera’s gaan helpen bij het monitoren van trends in het aantal bijen, vlinders en andere vliegende insecten in Fryslân. Vanaf 2021 doet Fryslân mee aan een driejarige pilot, waarbij het doel is een landelijk insectenmeetnetwerk op te zetten.

Negen camera’s verspreid over de provincie Friesland

In Fryslân gaat het om negen camera’s die verspreidt over agrarisch gebied, steden en natuur, voor drie jaar in juli en augustus vliegende insecten fotograferen.  

Gedeputeerde Douwe Hoogland: “It monitoaren kin ús goed helpe om te sjen oft de maatregels dy’t wy treffe foar de ynsekten, bygelyks fan it Natuurpact út, ek yn de praktyk goed wurkje. It jout ús ynsjoch yn hoe’t it mei bijen, hommels, miggen en oare fleanende ynsekten giet yn Fryslân.”

De gegevens helpen bij Herstelprogramma Biodiversiteit

“Sa kinne wy noch better ynspylje op wat der nedich is om it oantal en it ferskaat yn soarten op te helpen, bygelyks by it foarmjaan fan it Herstelprogramma Biodiversiteit op it mêd fan ynsekten.” De tellingen van dit jaar kunnen als nulmeting gelden, die te vergelijken zijn met andere tellingen. De camera’s worden in 2022 en 2023 ook in andere periodes van het jaar gebruikt om de handreiking voor het insectennetwerk te verbeteren. 

Vierentwintig uur per dag maken de camera’s om de tien seconden foto’s van een gekleurd scherm waar de insecten op kunnen zitten. Ze leggen de insecten vast met software die ze kan identificeren op familie- of soortniveau, die ze telt en die ook de biomassa van de insecten berekent.

De camera’s zijn onderdeel van Diopsis-project

De camera’s zijn onderdeel van het Diopsis-project van Naturalis Biodiversity Centre, EIS Kenniscentrum Insecten, Faunabit BV, Radboud Universiteit en COSMONiO, waar meerdere provincies aan deelnemen. Het doel is om een landelijk netwerk met insectencamera’s op te zetten zodat er op verschillende niveaus, provinciaal maar ook nationaal, meer inzicht komt in de insectenstand. De pilot kost de provincie 83.540 euro. 

Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 50 minuten geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 20 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 23 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen 27 mrt, 12:46