GGD Fryslân wil de restvaccins aan het eind van elke dag inzetten om sneller meer kwetsbare mensen te kunnen vaccineren tegen het corona virus.
GGD Fryslân wil de restvaccins aan het eind van elke dag inzetten om sneller meer kwetsbare mensen te kunnen vaccineren tegen het corona virus. Foto: RondOm Vandaag

Overblijvende corona vaccins worden ingezet voor ‘schrijnende gevallen’

Algemeen Corona nieuws

LEEUWARDEN - GGD Fryslân wil de coronavaccins die aan het eind van een prikdag overblijven niet weggooien, maar gebruiken voor zogenoemde ‘schrijnende gevallen’. Dagelijks zijn er in Fryslân maximaal zo’n twintig restvaccins beschikbaar, meldt de GGD.

Om de restvaccins tegen corona aan het einde van de dag zo goed mogelijk in te zetten, gaat GGD Fryslân deze gebruiken voor schrijnende gevallen die door huisartsen zijn aangedragen. Deze kwetsbaren kunnen een oproep krijgen om ‘s avonds een prik te halen.

Huisartsen hebben een brief met uitleg gekregen

Afgelopen week hebben alle huisartsen een brief met uitleg gekregen en het verzoek een lijstje met vijf van hun meest schrijnende gevallen in hun patiëntenbestand bij de GGD aan te leveren. GGD Fryslân gaat deze lijsten nu bundelen en gebruiken. Het gaat om mobiele kwetsbaren die zelf naar een vaccinatielocatie kunnen gaan. 

De huisartsen geven aan welke mensen dat ‘restvaccin’ mogen krijgen

De huisarts draagt hen zelf voor, het heeft geen zin de GGD of de huisarts hierover te bellen. Mensen die te horen hebben gekregen dat ze voor een restvaccin in aanmerking komen, moeten tussen 19.00 en 20.30 uur bereikbaar zijn. Zij krijgt een telefoontje als er vaccin over is. Dit gaat op leeftijd: oudsten het eerst. 

GGD wil zo de kwetsbaren zo snel mogelijk kunnen vaccineren

Op deze manier hoopt de GGD zeer kwetsbaren in Fryslân te vaccineren, die in de reguliere vaccinatiestrategie van het ministerie nog (lang) niet aan de beurt zijn. Daarmee komen de restvaccins ook terecht waar het nu écht hard nodig is. Er is geen keuze in het type vaccin.Voor de restvaccins komen conform het landelijk beleid ook nog steeds GGD-medewerkers in aanmerking die werken op de vaccinatielocatie, daar direct cliëntcontact hebben en dicht op het vaccinatieproces staan.

Wijziging van eerder landelijk beleid

De minister van Volksgezondheid heeft de verantwoordelijkheid hoe om te gaan met het surplus aan vaccin vorige week deels bij de lokale GGD’en neergelegd. Dit besluit betekent een wijziging van het eerdere beleid. Met de keuze om een wachtlijst met schrijnende gevallen te hanteren, wijkt ook GGD Fryslân af van dit eerdere landelijke beleid.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 8 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00