Horeca-afdeling Friesland vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet horecabedrijven niet open laat gaan en de lockdown in de huidige vorm tot minimaal 28 april laat voortduren.
Horeca-afdeling Friesland vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet horecabedrijven niet open laat gaan en de lockdown in de huidige vorm tot minimaal 28 april laat voortduren. Foto: KHN Friesland

Verlenging lockdown is ‘klap in het gezicht’ van Friese horeca

Politiek Corona nieuws

FRIESLAND - De verlenging van de lockdown tot minimaal 28 april 2021 is een ‘klap in het gezicht’ van de Friese horeca. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Friesland. Er zijn genoeg horecazaken die makkelijk anderhalve meter afstand kunnen houden tussen de gasten en die dus makkelijk open zouden kunnen. Zelfs burgemeesters en ziekenhuisbestuurders zijn het met hen eens.

De belangenbehartiger van de Friese horecagelegenheden vindt het onbegrijpelijk dat er niet naar de kansen wordt gekeken die er wel degelijk zijn. Er zijn volop horecazaken die open kunnen met inachtneming van de coronamaatregelen.

‘Klap voor onze branche en gemiste kans voor kabinet’

KHN-afdeling Friesland meldt: “Nadat er vorige week even sprake leek van een lichtpuntje, is het nieuws dat de maatregelen tot minimaal 28 april verlengd worden, opnieuw een klap voor onze branche én een gemiste kans voor het kabinet.”

KHN is van mening dat de horeca júist een rol kan spelen in het terugdringen van het virus, doordat in de horeca iedereen veilig én op afstand kan samenkomen. Het zojuist gepresenteerde heropeningsplan van het kabinet, is niet waarop KHN hoopte en niet in lijn met de voorgestelde horecaroutekaart.

KHN zal daarom de komende dagen in de gesprekken met ministers opnieuw pleiten voor versoepelingen volgens de KHN-routekaart, waarbij zowel de terrassen (zonder restricties) als de binnenruimten open kunnen. Ook blijft KHN inzetten op honderd procent financiële compensatie zolang de branche grotendeels gesloten blijft.

Het onbegrip is erg groot onder horeca ondernemers

KHN: “Het is onbegrijpelijk dat door een falend overheidsbeleid en een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na 13 maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen. Er lijkt alleen vanuit gezondheidsoogpunt naar de coronacrisis te worden gekeken. Hiermee negeert het kabinet alle sociale en economische aspecten volledig en de impact hiervan op horecaondernemers is enorm.”

De horeca is er klaar voor en kan veilig en verantwoord open

“De horeca kan én wil echt veilig en verantwoord open, zonder dat dit ten koste gaat van de volksgezondheid. KHN geeft al maanden aan bij het kabinet dat er meer mogelijk is en dat de terrassen veilig open kunnen. Recent onderzoek toont dit ook aan. Er zijn volop mogelijkheden om de heropening van de horeca te realiseren met behulp van met de KHN-routekaart, een coronaprotocol en een recent met het kabinet gemaakt afsprakenkader met betrekking tot terrassen.”

KHN voelt zich gesteund door oproepen van burgemeesters en ziekenhuisbesturen

KHN voelt zich hierin gesteund door de oproepen van burgemeesters en verschillende ziekenhuisbesturen om de terrassen te openen. “Dit is geen signaal meer, maar een overduidelijke oproep aan het kabinet”, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen. “De horeca wil een belangrijke bijdrage leveren als onderdeel van de oplossing, maar ondernemers willen daar na 13 maanden ook iets voor terug: perspectief en honderd procent financiële compensatie.”

Weer opnieuw in gesprek met het kabinet

De komende dagen gaat KHN opnieuw in gesprek met het kabinet om te kijken hoe er zo snel mogelijk kan worden gewerkt aan een verantwoorde branche brede opening volgens de KHN-routekaart. Tot een volledige heropening van de horeca, waarbij alle restricties zijn losgelaten, blijft honderd procent financiële compensatie keihard noodzakelijk, ook dit zal KHN in de gesprekken naar voren blijven brengen.

Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 5 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 18 apr, 08:00
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00