Bestuursleden Margreet Themmen en Wilfred de Jong ontvangen de cheque van 2028 euro uit handen van gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.
Bestuursleden Margreet Themmen en Wilfred de Jong ontvangen de cheque van 2028 euro uit handen van gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. Foto: Provincie Fryslân

‘Plastic soup’-actie Sterke Yerke krijgt LF2028-prijs

Politiek Duurzaamheid

LEEUWARDEN - De actie om het probleem van plastic zwerfafval op zee aan te pakken, levert de Sterke Yerke IV nu alvast de winst op van de LF2028-prijs. Met bijbehorende cheque van 2028 euro, overhandigd door de provincie Fryslân in de persoon van gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Stichting Behoud Erfgoed Sterke Yerke bouwt samen met jongeren een nieuw zeilvlot, de Sterke Yerke IV. Het doel is het doen van een nulmeting naar microplastics in de Waddenzee en dit de komende jaren te monitoren.

Bewustwording vergroten van het probleem van ‘plastic soup’

Daarnaast wil de stichting de bewustwording vergroten van het probleem van de internationale plastic soup. Het project werd als winnaar gekozen van de LF2028 bonusprijs voor de Wadden. Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder overhandigde gisteren de cheque van 2028 euro aan de bestuursleden Margreet Themmen en Wilfred de Jong.

Het verhaal achter de Sterke Yerke:

Het verhaal achter de Sterke Yerke spreekt al jaren tot de verbeelding. De “Yerkes” van toen willen nu het stokje doorgeven aan de jeugd van nu. Bij dit project wordt de jeugd dan ook nadrukkelijk betrokken. Zowel bij de bouw van het vlot, in de vorm van stageplekken, als ook bij het varen op zee en het doen van onderzoek. 

Denk hierbij aan groepjes leerlingen die onder begeleiding een dag met het vlot de Waddenzee op gaan en op drooggevallen zandbanken zelf onderzoek doen. De missie is het probleem van de plastic soup wereldwijd onder de aandacht te brengen bij de politiek, producenten en de bevolking. 

Met het vlot creëert Sterk Yerke zowel bewustwording als actie. Daarnaast informeren en activeren zij de genoemde doelgroepen om minder plastic te gaan gebruiken.

Gedeputeerde Fokkens-Kelder: “Een terechte prijswinnaar. Het project maakt jongeren op een aantrekkelijke manier bewust van het probleem van (micro)plastics in de Waddenzee en van ons consumptiegedrag als een van de achterliggende oorzaken.“

LF2028-prijs is aanmoedigingsprijs

De LF2028-prijs is een aanmoedigingsprijs die vanuit het Iepen Mienskipsfûns (IMF) met LF2028 is opgezet. De provincie vindt het belangrijk om de ambities van LF2028 ‘vertaald’ te zien door en voor de mienskip. Met deze bonusprijs kan dit via bijzondere IMF-projecten zoals deze, extra worden gestimuleerd. 

Uit de geselecteerde projecten van de overige vier regio’s heeft de jury eveneens prijswinnaars gekozen. Ook zij ontvangen een bedrag van 2028 euro. Dit betreft:

Ook 2028 euro voor Noordoost - Slow Collective Landschap

De jury was blij verrast met dit poëtische project waar pin-hole fotografie wordt gebruikt om bewustwording te stimuleren van het landschap en duurzaamheid van de Stinzenroute Buitenpost-Kollum. De eco- vriendelijke manier van fotograferen en exposeren zijn goed doordacht en uitgewerkt.

Het actief betrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, lokaleondernemers en scholieren maakt het tot een echt community-based kunstproject. Een inspirerend project waar de Bonusprijs zeker goed gebruikt zal worden, zegt de jury.

Noordwest - Seumersproky krijgt ook 2028 euro

De ervaring van het jaarlijkse reguliere sprookje wordt gebruikt om het Seumersproky tot een ware belevenis te maken én vernieuwing door te voeren. De jury prijst de aanpak om deze dorpsactiviteit op vele fronten te vernieuwen. De samenwerking binnen en buiten het dorp; met scholen, ondernemers, ouderen en mensen van het COA zorgt voor een samenhorigheidsgevoel.

Ook artistiek komt het Seumersproky op een hoger plan: onverwachte buitenlocaties en verhaallijnen met een twist. De jury hoopt dat deze inspiratie om met elkaar de artistieke uitdaging aan en elkaar(en nieuwe mensen) via cultuur beter te leren kennen te gaan voortgezet wordt.

Project Microplastic Waddenzee ook beloond

Het project Microplastic Waddenzee maakt op een interessante manier jongeren bewust van de vervuiling door plastic in de Waddenzee. Dit doen zij door jongeren te laten participeren in Citizen science met de bijbehorende voorbereidingen. Gezamenlijk bouwen ze een vlot om een nulmeting in de Waddenzee te maken.

Zo leggen de jongeren een basis voor het monitoren van de vervuiling. Ons wegwerpgedrag brengt het project niet alleen onder de aandacht bij jongeren, maar ook bij van de Nederlandse politiek, overheden, plastic-producenten.

De Jeu de boulesbaan in Langedijke wordt ook beloond

Wie denkt dat jeu-de-boules alleen actief beoefend wordt in Frankrijk, is nog nooit in Langedijke geweest. Ook daar is een enthousiaste groep beoefenaars die weet dat het fijn is om samen met dorpsgenoten in de buitenlucht dit laagdrempelige, sociale spel te spelen. 

De club heeft de ambitie om door te groeien naar meer leden en hogere kwaliteit zodat er ook wedstrijden gespeeld kunnen worden. Daarmee bereiken ze meer mensen, maakt het de sport aantrekkelijker en dus toekomstbestendig en het vergroot de sociale cohesie in dorp en omgeving. De jury hoopt dat de prijs gebruikt wordt om een toernooi te organiseren met andere dorpen in Ooststellingwerf.

Tot slot: Plas-dras in Rotstergaast

Het plas-dras gebied is een trekpleister voor vogels en ook voor mensen. Het wordt door vele lokale en regionale vogelaars, wandelaars en fietsers bezocht. De aanpassingen door dit project maakt dat het plas-dras gebied met minder manuren onderhouden kan worden en de waterstandgezekerd is.

De inzet van vrijwilligers uit vijf dorpen, kinderen van twee basisscholen en ondernemers voor dit stukje natuur is bewonderenswaardig. Zij doen dit om een veilig leefgebied voor vogels te creëren, waar de bezoekers op afstand moeten blijven. Deze onbaatzuchtige inzet wordt beloond door de jury.

De juryleden zijn Immie Jonkman, directeur van Arcadia (LF2028), en Judith Baarsma van Keunstwurk. In totaal ontvangen jaarlijks vijftien initiatiefnemers van IMF-projecten de LF2028-prijs.

Fotobijschrift: Bestuurdersleden Margreet Themmen en Wilfred de Jong ontvangen de cheque van 2028 euro uit handen van gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 1 uur geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 17 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 19 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 23 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 28 mrt, 12:00