Vaccinaties met het AstraZeneca vaccin worden tijdelijk opgeschort vanwege melding van trombose bij vijf vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.
Vaccinaties met het AstraZeneca vaccin worden tijdelijk opgeschort vanwege melding van trombose bij vijf vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Foto: RondOm Vandaag

Alweer stopt vaccinatie met AstraZeneca tijdelijk

Algemeen Corona nieuws

FRIESLAND - Honderden vaccinatieafspraken vervallen door pauze AstraZeneca, voor de tweede keer. Het is vanwege een rapportage van het Lared, het landelijk centrum dat de meldingen over bijwerkingen ontvangt.

Daarom vervallen de komende vier dagen zo’n 300 tot 400 afspraken voor mensen die via GGD Fryslân het AstraZeneca vaccin tegen corona zouden krijgen. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft vrijdagmiddag 2 april vanaf 16.30 uur een pauze ingelast voor het gebruik van het middel bij mensen die of jonger dan zestigjaar zijn. Wie zestig jaar of ouder is, kan wel het vaccin krijgen.

Aanleiding voor de tijdelijk stop is een nieuwe rapportage van het Lareb, het landelijk centrum dat de meldingen over bijwerkingen ontvangt. Die gaan over gevallen van uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. 

Vijf meldingen van trombose bij vrouwen tussen 25 en 65 jaar

Het betreft vijf meldingen in Nederland bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Na overleg met geneesmiddelenautoriteit CBG, de voorzitter van de Gezondheidsraad en het RIVM heeft minister De Jonge tot de pauze besloten.

Vaccinaties met Pfizer vaccin gaan wel gewoon door

Komende woensdag volgt op grond van informatie van het Europese Medicijnagentschap EMA een nieuwe afweging. Personen voor wie het opschorten van de prik geldt, krijgen bericht via het landelijke afsprakencentrum. De afspraken voor het vaccineren met het Pfizer-vaccin gaan de komende dagen wel gewoon door.

Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 35 minuten geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 2 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 16 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 19 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 22 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws gisteren
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 23 apr, 16:00