Het aantal coronabesmettingen in Friesland is in de voorbije week lichtjes gestegen, net als het aantal vaccinaties tegen het covid virus
Het aantal coronabesmettingen in Friesland is in de voorbije week lichtjes gestegen, net als het aantal vaccinaties tegen het covid virus Foto: Johan Vogelzang

GGD Fryslân over de voorbije coronaweek: lichte stijging

Gezondheid Corona nieuws

LEEUWARDEN - GGD Fryslân meldt vandaag in haar weekoverzicht dat zowel het aantal nieuwe coronabesmettingen als het aantal tests en vaccinaties de afgelopen week in Fryslân licht gestegen is ten opzichte van een week eerder.

Vorige week nam het aantal besmettingen nog toe met 36 procent, nu was het 3 procent: van 1606 naar 1658. Het aantal tests ging voor de derde week op rij naar een nieuw record: 18.482. Mensen in de leeftijdsgroep van 70 tot 75 jaar krijgen vanaf volgende week een uitnodiging voor een vaccinatie. 

Minder aantal jong volwassenen besmet geraakt

De afgelopen week raakten minder jong volwassen (tot 30 jaar) besmet. Landelijk stijgen de cijfers in deze groep juist. In Fryslân is wel een lichte toename zichtbaar bij dertigers en veertigers. Het aantal besmette leerlingen van basisscholen daalde van 215 naar 175. 

Bij die jongere groep nam het aantal tests nog wel toe, zodat daar het vindpercentage omlaag ging naar ruim 6 procent. Over de hele linie bleef het gehalte aan positieve uitslagen van het totaal aantal tests stabiel rond de 8 procent. Alle GGD’en maken het testen bij kinderen prettiger door het staafje minder ver in de neus te steken.

Daling besmettingen in verpleeg- en verzorgingshuizen zet door

Na een training van de medewerkers beginnen de GGD’en hier op 4 april mee. De daling van het aantal besmettingen in verpleeg- en verzorgingshuizen zet door. In een week tijd waren er een kwart minder positieve testen. Het ging om 62 bewoners en medewerkers en 5 clusters van 3 of meer besmettingen. Tijdens de piek van begin februari waren er 282 besmettingen en 21 clusters. 

De sterke afname komt doordat de meeste bewoners inmiddels zijn gevaccineerd. In de thuiszorg waren deze week 27 besmettingen, een derde minder. In de ziekenhuizen daalde het aantal positieve tests van 74 naar 57.

Terughoudend zijn richting Paasweekend

Gezien de hoge besmettingscijfers wijst GGD Fryslân erop om terughoudend te blijven met (familie)bezoekjes tijdens de Paasdagen. Nog steeds geldt uiteraard de regel van maximaal één bezoeker per dag. 

GGD Fryslân doet een beroep op het gezonde verstand van de inwoners van de provincie: ,,Was geregeld de handen, houd afstand en ontmoet elkaar bij voorkeur in de buitenlucht. Kinderen zijn uitgezonderd van de beperkte bezoekregeling, maar neem hen niet mee naar pake en beppe als ze een snottebel hebben en niet getest zijn.’’

Record aantal vaccinaties? in Friesland

De afgelopen week heeft een recordaantal van 11.871 inwoners van Fryslân een vaccinatie gekregen bij de GGD. De week ervoor waren dit 11.401 personen. In totaal zijn er nu 69.924 prikken gezet door de GGD bij Friezen, waarvan bijna 45.000 bij 75-plussers. Ruim 21.000 provinciegenoten hebben twee prikken gehad. Sinds woensdag is het vaccin AstraZeneca weer in gebruik.

Vanaf komende week krijgt een nieuwe leeftijdsgroep een uitnodiging voor een vaccinatie. De 73- en74-jarigen kunnen eerst een brief van het RIVM verwachten. Een week later de 71- en 72-jarigen.Daarna volgen de 70-jarigen. GGD Fryslân opent de komende weken drie nieuwe vaccinatielocaties. Heerenveen gaat 6 april open, Franeker 12 april en Dokkum 14 april.

Op de Waddeneilanden komen deze week zo’n 3000 eilanders aan de beurt. Op Terschelling en Ameland was er voor de 65 tot 75 jarigen een eerste prik. Voor deze groep gaat in de week van 19 april een team voor de derde keer naar de eilanden, om de tweede prikken te zetten. 

De corona cijfers van afgelopen week in Friesland: 

Met de 1658 besmettingen van deze week zijn nu 31.357 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Inmiddels zijn er meer dan 300.000 tests afgenomen in Fryslân. Bij de GGD zijn net als een week eerder 10 sterfgevallen gemeld. Er zijn 11 ziekenhuisopnames doorgegeven.

Coronacijfers van de Friese gemeenten:

In 12 van de 18 Friese gemeenten steeg het aantal besmettingen. In De Fryske Marren en Ooststellingwerf waren de cijfers nog niet eerder zo hoog. In de gemeenten met de hoogste aantallen (Súdwest-Fryslân en Leeuwarden) daalden de cijfers wel. Waadhoeke was de grootste daler deze week.

De gemeentelijke cijfers, met tussen haakjes die van vorige week, zijn: Súdwest-Fryslân 309 (347), Leeuwarden 222 (264), De?Fryske?Marren 186 (142), Noardeast-Fryslân 162 (150), Smallingerland 161 (150), Waadhoeke 128 (176), Ooststellingwerf 77 (46), Heerenveen 75 (57), Dantumadiel? 72 (36), Weststellingwerf 69 (61),?Tytsjerksteradiel?63 (55), Opsterland 56 (50), Achtkarspelen 41 (35), Harlingen 30 (34), Terschelling 5 (2), Schiermonnikoog 2 (1), Vlieland 0 (0) en Ameland 0 (0).

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 10 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 16 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00