In Leeuwarden is een aantal machtigingsstemmen afgekeurd
In Leeuwarden is een aantal machtigingsstemmen afgekeurd

Deze stemfout werd het meest gemaakt in Leeuwarden

Verkiezingen

LEEUWARDEN - Tijdens het stemmen kunnen kiezers bezwaar maken bij het stembureau, als ze het niet eens zijn met de gang van zaken. Deze bezwaren worden na elke verkiezing openbaar gemaakt op de website van de gemeente. In de gemeente Leeuwarden ziet RondOm Leeuwarden dat één stemfout relatief vaak voorkomt. Veel mensen zijn namelijk niet op de hoogte van de juiste werkwijze voor het stemmen met een machtiging. 

Wanneer iemand zelf niet kan stemmen, dan is het mogelijk om iemand anders te machtigen om voor jou te stemmen. Je kunt op twee manieren iemand machtigen; met een schriftelijk machtingsformulier en met een onderhandse volmacht. Deze laatste manier wordt het meest gebruikt tijdens stemmen. Hierbij schrijft u op uw stempas de gegevens van degene die voor u gaat stemmen en u ondertekent deze machtiging. Daarnaast geeft u een een kopie mee van uw ID-bewijs. Deze kan degene die voor u stemt ook laten zien op hun tablet of telefoon. 

Wat gaat er fout met de machtigingsstemmen?

Het proces van machtigingsstemmen gaat bij de meeste mensen wel goed. Het probleem is dat niet iedereen op de hoogte is van het feit dat degene die voor u stemt op hetzelfde moment moet stemmen als dat hij of zij uw stem uitbrengt. Je kan dus niet iemand machtigen die al gestemd heeft. Daarnaast moet degene die je machtigt met een onderhandse volmacht (op uw stempas) in dezelfde gemeente wonen als u. Bij een schriftelijke volmacht hoeven jullie niet beide in dezelfde gemeente te wonen, maar de regel dat de stemmen tegelijktijdig uitgebracht moet worden, telt ook hier. Een schriftelijke volmacht moet echter een paar dagen voor de verkiezingen worden ingediend en hiervoor moet u een formulier ondertekenen en tijdig inleveren. Een schriftelijke volmacht kan, in tegenstelling tot de onderhandse volmacht, niet meer worden ingetrokken. 

Wat gebeurt er met je stem als dit fout gaat?

Wanneer degene die je hebt gemachtigd niet in uw gemeente woont of niet gelijktijdig zijn stem uitbrengt, dan wordt de stem in het stembureau geweigerd. Uw stem mag dus niet uitgebracht worden. Als u een onderhandse volmacht heeft gegeven, dan kan u deze nog intrekken zelf gaan stemmen. Als dit niet mogelijk is, kunt u helaas niet meer snel iemand anders machtigen. U stem gaat dan verloren. Het is altijd mogelijk om hier bezwaar over te maken bij de gemeente óf bij het stembureau. Voor deze verkiezingen kan dit echter niet meer, omdat de stemming van het hoofdstembureau al is geweest. De bezwaren die wél zijn gemaakt kunt u vinden op de website van uw gemeente. 

Dus; dit moet je de volgende keer goed doen

Wanneer u een onderhandse volmacht vergeeft, zet dan de gegevens van degene die u machtigt en uw handtekening op uw stempas. Het beste is om dit samen te doen, zo weet u zeker of degene die u machtigt uw stem wel wilt uitbrengen. De gemachtigde moet uit uw eigen gemeente komen én zelf nog niet gestemd hebben. 

Wat neemt de gemachtigde mee naar het stembureau:
- Zijn of haar eigen stempas
- Zijn of haar eigen ID-bewijs
- Uw gemachtigde stempas inclusief de juiste gegevens en handtekening
- Een (mobiele) kopie van uw ID-bewijs

Wanneer u een schriftelijke volmacht vergeeft, vraag dan tijdig het formulier aan bij uw gemeente. Zorg er ook voor dat dit formulier tijdig en volledig weer in handen komt bij uw gemeente. De gemachtigde krijgt het volmachtbewijs toegestuurd op zijn adres. 

Wat neemt de gemachtigde mee naar het stembureau:
- Zijn of haar eigen stempas
- Zijn of haar eigen identiteitsbewijs
- Het volmachtbewijs.

Bij zowel een onderhandse als schriftelijke volmacht is het van belang om tegelijktijdig de eigen en de gemachtigde stem uit te brengen. Op hetzelfde moment én in hetzelfde stembureau. Doet u dit niet, dan loopt u de kans dat uw stem niet telt!

© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 56 minuten geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 1 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 5 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Xenos binnenkort weer te vinden op De Centrale in Leeuwarden Zakelijk nieuws 22 apr, 08:00
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00
Foto: Foppe de Haan
Foppe de Haan over de Friese sportcultuur Sport 21 apr, 12:00