Op wie gaat burgemeester Buma stemmen?
Op wie gaat burgemeester Buma stemmen? Foto: Linda van der Heide

Buma: “Ik weet al op wie ik ga stemmen”

Verkiezingen

Terwijl Rutte en co zich opmaken voor de Tweede Kamerverkiezingen, bekijkt Sybrand Buma het van een afstandje. De burgemeester van Leeuwarden is blij dat het voor hem een gesloten hoofdstuk is. Hij mist Den Haag niet, maar stemmen gaat hij sowieso. Op wie? RondOm vraagt het hem.

Sybrand Buma is inmiddels ruim anderhalf jaar werkzaam als burgemeester van Leeuwarden. Van 2002 tot 2019 was hij Tweede Kamerlid, fractievoorzitter van het CDA en lijsttrekker voor die partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 en 2017. Wopke Hoekstra heeft die rol inmiddels overgenomen.

Televisiedebat

Wanneer Rondom Vandaag de burgemeester spreekt voor een uitgebreid interview (verschijningsdatum 27 maart) ontkomen we er niet aan hem naar de komende verkiezingen te vragen. “Ik kijk met grote afstand naar de verkiezingen”, aldus Buma. “De campagnes waar ze nu druk mee bezig zijn, heb ik natuurlijk allemaal zelf gedaan. Zoals de televisiedebatten. Daar had ik op het laatst echt genoeg van: ik heb nu dus ook helemaal niet de neiging om al die debatten te gaan kijken.”

Ik maak me geen zorgen over de uitslag van de verkiezingen, maar ik vind het wel opmerkelijk hoeveel mensen corona als een samenzwering zien.

Hoewel Buma natuurlijk op de hoogte is van het laatste nieuws, hebben de verkiezingen van dit jaar een heel andere betekenis voor hem. “Mijn taak is nu heel anders want ik moet ervoor zorgen dat de verkiezingen goed georganiseerd worden. Dus ik ben er wel mee bezig, maar met een compleet andere insteek.”

Samenzwering

Het politieke klimaat is ook veranderd ten opzichte van de laatste verkiezingen. “Ik maak me geen zorgen over de uitslag van de verkiezingen, maar ik vind het wel opmerkelijk hoeveel mensen corona als een samenzwering zien. Dat vind ik raar. Die mensen spreek ik ook. Ik heb mijn bedenkingen bij hun ideeën, maar daar valt niet tegenop te discussiëren.” Buma vindt het niet moeilijk om dan in zijn rol te blijven. “Ik heb genoeg ervaring om te weten dat je kunt blijven praten, maar dat je die mensen toch niet op andere gedachten krijgt.”

En nu we het onderwerp verkiezingen toch aangeroerd hebben, proberen we met de uitspraak van demissionair CDA-minister Hugo de Jonge nog in ons achterhoofd (zijn stem gaat niet naar de lijsttrekker van zijn partij, Wopke Hoekstra, maar op diens politiek adviseur Bart van den Brink) te ontlokken waar de oud CDA-lijsttrekker op gaat stemmen. Maar gepokt en gemazeld als hij is, lacht Buma een brede grijns en zegt: “Dat weet ik al, maar ga ik lekker niet vertellen.”

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 13 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 15 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 20 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 28 mrt, 08:00