Ingang gemeentehuis Leeuwarden.
Ingang gemeentehuis Leeuwarden. Foto: Johan Vogelzang

Verkeerde enveloppen bezorgd bij honderden kiezers in Leeuwarden

Verkiezingen

LEEUWARDEN - Gemeente Leeuwarden maakt bekend dat per ongeluk tussen de 600 en 800 onjuiste enveloppen zijn bezorgd bij een aantal kiezers voor de Tweede Kamer-verkiezingen.

In de aanloop naar de verkiezingen van de Tweede Kamer is gebleken dat een (klein) deel van de 70+ kiezers die mogen briefstemmen in de gemeente Leeuwarden een verkeerde envelop bij de verkiezingsstukken heeft ontvangen.

Vergissing bij de drukkerij

De bescheiden voor het briefstemmen zijn centraal door een (landelijke) drukkerij aan deze groep kiezers toegestuurd. Door een vergissing bij de drukkerij is een verkeerde envelop in een machine gestopt waardoor een aantal mensen twee retourenveloppen hebben ontvangen in plaats van één retourenvelop en één envelop voor het stembiljet.

De foutieve zending is bij de gemeente aan het licht gekomen doordat er door een 15-tal inwoners is gebeld naar de gemeente dat men niet de juiste enveloppen heeft ontvangen. Het gaat in totaal om tussen de 600 en 800 stemgerechtigden. Totaal zijn in de gemeente Leeuwarden circa 16.500 stemgerechtigden van boven de 70 jaar die mogen briefstemmen.

Nieuwe envelop wordt met spoed gestuurd

Er is afgesproken dat de betrokken stemgerechtigden door de drukker met spoed een nieuwe envelop toegestuurd krijgen. Deze gaat vergezeld met een brief waarin de situatie wordt uitgelegd en instructie hoe men kan handelen. Alle stembiljetten die samen met een stempluspas naar de gemeente worden verstuurd tellen gewoon mee. Het maakt niet uit welke envelop de kiezer heeft gebruikt.

De gemeente meldt: “We vinden het jammer dat betrokken kiesgerechtigden ongemak ondervinden van deze situatie. We gaan er vanuit dat men als normaal gebruik kan maken van de mogelijkheid om hun stem per post uit te kunnen brengen.”

Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 3 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 17 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 23 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws gisteren
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 23 apr, 16:00