Gehandicapte kinderen die sporten zijn over het algemeen minder eenzaam. Door het coronavirus zijn veel sportverenigingen echter dicht.
Gehandicapte kinderen die sporten zijn over het algemeen minder eenzaam. Door het coronavirus zijn veel sportverenigingen echter dicht.

PvdA, VVD en D66: ‘Pak eenzaamheid onder kinderen met een handicap aan’

Verkiezingen

LEEUWARDEN – Kinderen met een handicap hebben flink te leiden onder de lockdown. Uit een inventarisatie van De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind blijkt dat maar liefst 72% van de gehandicapte kinderen zich ontzettend eenzaam voelen. Omdat sporten deze kinderen uit hun sociale isolement kunnen trekken, richtte Sport Fryslân recentelijk een platform op om de problemen die spelen rondom G-Sport in Friesland aan te pakken. Drie Friese politici, Jaap Stalenburg (PvdA), Esther de Vrij (VVD) en Bea Bijlsma (D66) maken zich ernstig zorgen en willen daarom weten of er voor dit platform extra middelen vrij kunnen komen. 

Uit een inventarisatie van De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind onder 161 gezinnen met minstens een gehandicapt kind blijkt dat kinderen met een handicap door de lockdown eenzamer zijn dan ooit. Op 4 maart 2021 berichte de Leeuwarder Courant over deze inventarisatie. In het artikel is hierover het volgende opgenomen “De coronaproblematiek zorgt niet alleen voor een sociaal isolement en een toename van fysieke en mentale klachten bij de kinderen. Ook voelt 75 procent van de ouders/verzorgers zich niet voldoende gesteund door instanties om deze tijd door te komen”. 

Kinderen met een handicap leven vaak al in sociaal isolement, maar door de lockdown is dit isolement nog groter geworden. Zo kunnen kinderen met een handicap nu minder tot niet sporten en spelen met andere kinderen.

De PvdA, VVD en D66 hebben eerder hun zorgen geuit over de sociale gevolgen van corona voor mensen en het college opgeroepen met maatregelen te komen om dit aan te pakken. De uitkomsten van het onderzoek baart ons dan ook zorgen.

Bij de behandeling van de startnotitie sport heeft Provinciale Staten uitgesproken extra aandacht te willen in het provinciale sportbeleid voor G-sport. De oproep is gedaan na te denken op wat voor manier het Provinciaal Sportbeleid ondersteunend kan zijn aan dat van gemeenten als het gaat om G-sport. Recent heeft Sport Fryslân samen met acht Friese sportwethouders een platform opgericht om de problemen die spelen rondom de G-sport aan te pakken.

Gezien de uitkomsten van de inventarisatie en de oproep van Provinciale Staten stellen wij de volgende vragen.

  • Is het college op de hoogte van de uitkomsten van de inventarisatie van De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind?
  • In hoeverre speelt de geschetste problematiek uit de inventarisatie onder kinderen met een handicap in Fryslân?
  • Wat kan de provincie op korte termijn doen bij de aanpak van dit probleem?
  • Is het college bereid om, vooruitlopend op de behandeling van de provinciale sportnota, middelen vrij te maken om het platform van Sport Fryslân en de acht Friese sportwethouders te ondersteunen bij hun inzet om mensen met een handicap snel weer te kunnen laten sporten en uit het sociale isolement te helpen? Zo nee, waarom bent u daar niet toe bereid?

Kinderen uit hun isolement halen

Jaap Stalenburg (PvdA): “We willen weten of de provincie Sport Fryslân en de gemeenten ondersteunen bij hun inzet om mensen met een handicap snel weer te kunnen laten sporten. We willen deze jongeren uit hun isolement halen, en weer samen kunnen sporten kan daarbij helpen. Daarom zetten onze partijen ook zo in op G-sport.”

Esther de Vrij (VVD): “Kinderen zijn ons dierbaar. Corona trekt een zware wissel op het welzijn van iedereen van jong tot oud. Eenzaamheid, niet mee kunnen doen is een rotsituatie. Iedereen kan daarmee te maken krijgen en voor de meest kwetsbaren moeten we oog hebben.”

Bea Bijlsma (D66): “Kinderen met een handicap hadden hiervoor al meer risico om geïsoleerd te raken en het coronavirus heeft dat vergroot. Onze partijen willen dat de provincie sociale schade door de coronacrisis tegengaat. Daarom zien we graag dat de provincie iets aan dit probleem doet.”

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 9 uur geleden
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 13 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 14 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 15 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00