Afbeelding

Energielabel; er komt meer bij kijken dan je denkt

Zakelijk

LEKKUM - Sinds januari dit jaar kan het energielabel voor woningen niet meer online aangevraagd worden. Dit betekent dat je, wanneer je een woning of kantoor wilt verkopen of verhuren, een professional moet inschakelen voor het verkrijgen van dit verplichte label. Daarnaast zijn de normen sinds dit jaar ook verscherpt, waardoor het verkrijgen van een energielabel nog gecompliceerder wordt.

Dick van der Rol van Energielabel Friesland heeft al bijna twintig jaar ervaring in het beoordelen van woningen en utiliteitspanden voor een energielabel. In die jaren is er veel veranderd. Vanaf dit jaar is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om het energielabel online aan te vragen en zijn de normen strenger.

Voor Dick betekent dat extra hard werken: “Er komt meer bij kijken dan je denkt. Elk detail is belangrijk en alles wordt opgemeten.” Voor het uitgeven van een energielabel kijkt Dick enkel naar objectieve metingen: “Het verbruik van huidige bewoners is niet van belang. Wij meten de isolatie van een woning of bedrijfspand en kijken naar de aanwezige installaties. Daarnaast kijken we hoeveel energie de woning oplevert, als er bijvoorbeeld zonnepanelen zijn.” Sinds de nieuwe normen, zijn details nog belangrijker. Dick: “We moeten zelfs kijken welke kleur een zonwering heeft en in kantoren moeten we de wattage van elke lichtbron meten.”

Dick merkt dat zijn werk door veel mensen nog wel eens wordt onderschat. Desondanks benadrukt hij ook hoe belangrijk zo’n energielabel is: “Een energielabel van een professional is veel waardevoller en je riskeert een boete als je niet eentje hebt. Ook wordt een woning zonder energielabel sinds kort niet opgenomen in het aanbod op Funda.nl .”

Het aanvragen van een energielabel mag dus niet onderschat worden. Dick helpt u graag verder, met al uw vragen, met advies óf natuurlijk met een energielabel voor uw woning of utiliteitsgebouw. Neem contact met hem op via info@energielabel-friesland.nl of 06 – 53 46 89 36

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 11 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 13 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 18 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00