Afbeelding
Foto: reducept

Column: Hoe meer angst, hoe meer pijn

Column

Ik zit op bed met mijn virtualrealitybril op mijn hoofd. Een rustgevende stem vertelt me dat ik me in het level ‘Zenuwbanen’ begeef. “Neem een moment om aandacht op je pijn te richten. Zie je de rode gevaarprikkels? Die zijn onderweg naar jouw hersenen met een onterechte gevaarboodschap. In het vizier zit een speciale laser om het gevaar van de rode prikkels weg te nemen. Richt het vizier op de gevaarprikkels om ze te herstellen. Herstel zo veel mogelijk prikkels.”

De muziek zwelt aan, terwijl ik met kleine bewegingen van mijn hoofd, het vizier richt op de rode monstertjes die over mijn zenuwbanen onderweg zijn. Ik mik en als ik ze goed raak, hoor ik een pling en kleuren de monstertjes groen. Diezelfde kalmerende stem zegt me dat ik goed bezig ben: ‘deze gevaarsignalen bereiken het brein niet’.

Als gevolg van fibromyalgie (een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel) in combinatie met migraine ervaar ik elke dag pijn. Uit een studie met 55 mensen die het Reducept-programma een maand lang thuis gebruiken, blijkt 74% minder pijn te ervaren door 10 minuten per dag te gamen. Dat wil ik ook!

Vol goede moed begin ik, maar ik ontdek al snel dat de VR-bril niet voor mij geschikt is. De band en de bril zelf drukken te veel op mijn hoofd waardoor ik me slecht kan concentreren en na het spelen vaak meer pijn ervaar. In eerste instantie baal ik: weer een behandeling die niet helpt. Maar dankzij gesprekken met oprichter Louis Zantema en de meditatieoefeningen die hij ook via het platform aanbiedt, merk ik dat langzaam het kwartje valt.

Weliswaar heb ik niet mijn onderbewustzijn kunnen trainen met het Reducept-programma, dat ervoor zorgt dat je minder gevaarprikkels aanmaakt en je dus echt minder pijn ervaart. Het heeft wel voor meer begrip gezorgd. Want alles wat je je brein voedt met informatie dat duidt op gevaar - en angst is een heel sterke trigger - maakt dat er meer pijn is. Dus hoe meer angst voor de pijn, hoe meer pijn je zult ervaren. Het klinkt zo simpel, maar pas als je je er echt van doordrongen bent, kan het een verschil maken.

Heb jij ook chronische pijn? Je kunt de Reducept Methode twee weken gratis proberen.

Linda is journalist bij RondOm Vandaag. Ze schrijft in haar column over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 22 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 28 mrt, 10:00