Freek Wijning
Freek Wijning

Stembureauvoorzitter Freek Wijning over de Tweede Kamer-verkiezingen

Verkiezingen

LEEUWARDEN - De regels voor de Tweede Kamer-verkiezingen zijn dit jaar vanwege corona anders dan anders op de stembureaus. Mensen die gaan stemmen weten ze als het goed is al. Ben je nog niet op de hoogte? Zoek dan op internet naar ‘Tweede Kamer verkiezingen’ en klik op de website van de Rijksoverheid. Wij van Rondom Leeuwarden zijn vooral benieuwd naar de veranderingen voor stembureaumedewerkers, want zij moeten al die kiezers ontvangen in coronatijd.

Freek Wijning uit Grou is inmiddels zo’n vijftien jaar stembureauvoorzitter. Hij heeft dat al op verschillende locaties gedaan, al is hij de laatste twee keer én voor de aanstaande verkiezingen ingedeeld op het Provinciehuis aan de Tweebaksmarkt. Freek (60) mag gerust een verkiezingsdag-expert worden genoemd.

Leeuwarden is soms net een dorp, dus je komt altijd wel weer bekenden tegen. Het is altijd een leuke dag.

“De mensen die komen stemmen doen dat bewust, dus er hangt altijd een goede sfeer. Leeuwarden is soms net een dorp, dus je komt altijd wel weer bekenden tegen. Het is altijd een leuke dag”, zegt Freek, die in het dagelijks leven ambtenaar is bij de gemeente Leeuwarden.

Ditmaal worden het voor hem twee leuke dagen, want hij is op maandag 15 maart actief en op woensdag 17 maart. Voorheen was er altijd één verkiezingsdag, maar vanwege corona en de spreiding van de bezoekers is het nu uitgesmeerd over drie dagen om de verspreiding van het coronavirus zo min mogelijk kans te geven.

Bovendien zijn er extra stembureaumedewerkers gerekruteerd om er als gastvrouw/gastheer op toe te zien dat de stemmers onderling afstand houden. Dat wil zeggen: bij de ochtendploeg is er eentje die daarop let en bij de middagploeg ook. Bovendien zijn er extra maatregelen zoals spatschermen, mondkapjes en handschoenen. De stempotloden zullen regelmatig worden schoongemaakt en is er uiteraard een veilige looproute berekend en uitgetekend. De coronareglementen maken het er niet makkelijker op, maar Freek heeft nooit getwijfeld over wel of niet meedoen. “Ik neem er speciaal twee dagen vrij voor. Ik vind het mooi en belangrijk dat je als mens een steentje bijdraagt aan ons democratisch bestel; hoe klein je bijdrage misschien ook is.”

Als stembureauvoorzitter zit hij beide dagen in de ochtendploeg van 07.00 tot 14.00 uur. In de avond van 17 maart zijn beide ploegen weer op het stembureau om gezamenlijk, met zijn achten, de stemmen te tellen. “Dat gaat ook weer iets anders dan normaal, want ook dan zullen we voor elkaars gezondheid erop moeten letten dat we voldoende afstand houden.”

Het is even aanpassen aan de huidige pandemie, maar Freek doet het graag. Toen hij ooit onderaan de rangorde begon als stembureaumedewerker kon het tellen van de stemmen nog wel eens tot drie uur ’s nachts duren, maar dat komt nu in principe niet meer voor. Rond middernacht is het vaak klaar.

“Op sommige stembureaus zaten oudgedienden die hun eigen methode hadden ontwikkeld. Zo moest het blijven want zo deden ze het altijd. Gelukkig is er een nieuwe methode bedacht die voor alle stembureaus geldt, waardoor het nu gelukkig niet meer zo laat wordt.”

De Grouster vindt het mooi en belangrijk werk. “Zolang het kan ga ik hier mee door. Zeker weten. Ik kan het iedereen aanraden, want het is fysiek niet zwaar. Je moet wel helder van geest zijn. Je hebt al snel een heel leuke dag want Jan en Alleman komt stemmen. Omdat wij in Nederland een stemrecht en geen stemplicht hebben, komen de mensen dus graag naar het stembureau en dat maakt dat er altijd een leuke sfeer hangt.”

Afbeelding
Eerste basisbaan ingevuld Algemeen 9 minuten geleden
Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 3 uur geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 19 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 21 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur gisteren
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 28 mrt, 13:19