Afbeelding

Tweede nationale verkiezingsprogramma in de Friese taal

Verkiezingen

FRIESLAND - De Friese taal krijgt steeds meer aandacht, want inmiddels is er een nationaal verkiezingsprogramma van een politieke partij ook in de Friese taal verschenen. Nadat eerder de partij BoerBurgerBeweging dat al deed, is nu ook het verkiezingsprogramma van Partij voor de Dieren in het Fries beschikbaar.

In dit artikel publiceren we zowel de Friese als de Nederlandse versie. We beginnen met de Friese versie en daarna de Nederlandstalige. De verkiezingsprogramma’s zijn geschreven omdat er op 17 maart verkiezingen plaatsvinden voor ons nationale parlement, de Tweede Kamer in Den Haag.

It Fryske Ferkiezingsprogram:

Ljouwert, 3 febrewaris 2021 – It Frysk is yn ’e grûnwet opnommen as de twadde rykstaal fan ús lân. Dêrom hat de Partij foar de Dieren har program foar de Twadde Keamerferkiezings fan 17 maart 2021 profesjoneel oersette litten nei it Frysk. 

De Partij foar de Dieren wol mei har ferkiezingsprogram sa folle mooglik lêzers berikke. It program (105 siden) hjit “Plan B: Idealisme is it nije realisme”. It kin download wurde yn it Nederlânsk (ek sprutsen), it Frysk, it Ingelsk, Nederlânske Gebeartetaal (NGT, as fideobestân) en der is in koartere en ienfâldigere tekst te finen foar wa’t minder flot lêze kin. It downloadadres is:

www.partijvoordedieren.nl/verkiezingsprogramma.

It planeetbrede ferkiezingsprogram ropt op ta in radikale koerswiziging. Yn tsien haadstikken sketst Plan B hoe’t Nederlân en de wrâld sûner en lokkiger wurde kinne, sûnder it útrûpeljen fan dieren, natuer en miljeu, en mei in earlikere ferdieling fan ’e wolfeart.

Der komt in ein oan ’e bio-yndustry. De feesteapel wurdt ynkrompen mei 75%. Boeren skeakelje om nei duorsume en leafst plantaardige produksje fan iten, dy’t benammen bedoeld is foar de lokale befolking en net foar de eksport. Stikken boeregrûn wurde weromjûn oan ’e natuer of wurde – foar in lytser part – brûkt foar de bou fan nije en betelbere wenten.

De Nederlandstalige versie:

Leeuwarden, 3 februari 2021 – Het Fries is in de grondwet opgenomen als de tweede rijkstaal van ons land. Daarom heeft de Partij voor de Dieren haar programma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 professioneel laten vertalen in het Fries. 

De partij voor de Dieren wil met haar verkiezingsprogramma zo veel mogelijk lezers bereiken. Het programma (105 pagina’s) heet “Plan B: Idealisme is het nieuwe realisme”. Het kan gedownload worden in het Nederlands (ook gesproken), het Fries, het Engels, Nederlandse Gebarentaal (NGT, als videobestand) en er is een kortere en eenvoudiger tekst te vinden voor wie minder vlot kan lezen. Het downloadadres is:

www.partijvoordedieren.nl/verkiezingsprogramma.

Het planeetbrede verkiezingsprogramma roept op tot een radicale koerswijziging. In tien hoofdstukken schetst Plan B hoe Nederland en de wereld gezonder en gelukkiger kunnen worden, zonder uitbuiting van dieren, natuur en milieu, en met een eerlijker verdeling van welvaart.

Er komt een einde aan de bio-industrie. De veestapel wordt ingekrompen met 75%. Boeren schakelen om naar duurzame en liefst plantaardige voedselproductie, die vooral bedoeld is voor de lokale bevolking en niet voor de export. Stukken boerenland gaan terug naar de natuur of worden – voor een kleiner deel – gebruikt voor de bouw van nieuwe en betaalbare woningen.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 13 uur geleden
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 17 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00