Eén van de twee houten bruggen in Sneek, vlakbij deze komt in maart één van de nieuwe vaccinatielocaties van GGD Fryslân.
Eén van de twee houten bruggen in Sneek, vlakbij deze komt in maart één van de nieuwe vaccinatielocaties van GGD Fryslân. Foto: Wikipedia

Vaccinaties GGD ook vanuit Sneek en Drachten, later nog 5 locaties erbij

Zorg & Welzijn Corona nieuws

GGD Fryslân vaccineerde al in Leeuwarden mensen tegen het coronavirus en opent nu ook vaccinatielocaties in Sneek en Drachten. Later dit jaar wil de GGD nog vijf extra locaties in Fryslân openen.

Vanaf het begin van de maand maart zullen beide nieuwe locaties actief zijn. In beide plaatsen kunnen dan 400 ouderen per dag een vaccinatie krijgen. Later in het voorjaar wil GGD Fryslân toe naar acht vaccinatielocaties in de provincie Friesland, zodat zoveel mogelijk mensen boven de achttien dichtbij huis een prik kunnen halen.

Tot nu toe is vaccineren door de GGD alleen mogelijk in WTC Expo in Leeuwarden. In Sneek gaat het prikken gebeuren aan de Akkerwinde 1, vlak bij de houten brug Krúsrak. In de omgeving van Drachten lopen nog gesprekken over geschikte locaties.

Later ook in Oosterwolde, Heerenveen, Dokkum, Franeker en Koudum

Uiteindelijk wil de GGD toe naar acht vaccinatielocaties en daar zijn naast Leeuwarden, Drachten en Sneek later in het voorjaar Dokkum, Franeker, Heerenveen, Koudum en Oosterwolde voor in beeld. De uitbreiding is nodig om alle groepen waar de GGD verantwoordelijk voor is, in hun eigen woonomgeving te kunnen prikken: de mobiele 60-plussers, de groep van 18 tot 60 jaar en een deel van het zorgpersoneel.

Tempo hangt af van de beschikbaarheid van vaccins

Het tempo waarin deze locaties er komen, hangt af van wanneer GGD Fryslân vaccins krijgt en inwelke hoeveelheden. GGD Fryslân heeft nu vaccin voor 500 prikken per dag. De planning is dat dit stapsgewijs omhoog gaat, afhankelijk van de landelijke vaccinatiestrategie.

Van de 650.000 inwoners die Fryslân telt, zitten 338.000 inwoners in de leeftijdsgroep 18 tot 60 jaar. Daarnaast zijn er 185.000 60-plussers, van wie op voorhand niet bekend is hoeveel van hen gelden als mobiel.

Voor de Waddeneilanden werkt de GGD samen met de huisartsen en gemeenten aan een aangepaste strategie. Vanaf volgende maand start het vaccineren van oudere eilandbewoners op de eilanden.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 4 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 7 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 10 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 14 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00