Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken. Foto: Marloes van Dijk

Waarom is een herder goedkoper dan een labrador?

Column

Marktplaats is één van mijn favoriete websites en ik denk dat dat voor heel veel Nederlanders geldt. De één zoekt dag en nacht naar bijzondere auto-onderdelen, de andere speurt naar waardevolle antiek en sommigen vinden op Marktplaats zelfs een nieuwe baan, een huis of zelfs een partner. Ik vind het heerlijk om naar puppy's te kijken. Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik dol ben op honden. Het is dat ik op dit moment in een klein appartement in Groningen-stad woon, anders had ik vast al een hele roedel gehad.

In 2020 zag ik hoe de vraag naar puppy's door het plafond steeg. Opeens had iedereen tijd om een pup in huis te nemen. Dus zag ik op Marktplaats het aanbod krapper worden, werd de puppycursus bij de plaatselijke hondentrainer druk bezocht én stegen ook de prijzen van pups, tot wel meer dan 2000 euro per stuk.

Hoewel je van sommige prijzen stijl achterover slaat, frons ik ook wanneer puppy's voor een veel te lage prijs worden aangeboden. Het valt mij op dat het ras van deze puppy's vaak meer ervaring vereist. Mechelse en Hollandse herders bijvoorbeeld, vaak gebruikt voor politie- en beveiligingswerk, werden én worden aangeboden tegen bizar lage prijzen. Tenminste, als je ze vergelijkt met de relatief 'makkelijke' labradors, boomertjes en golden retrievers (hoewel onze Milo best een kluif was om te trainen). Ik zie nu vaak dat iemand een Mechelaar-pup kan aanschaffen, met hoge prooi- en baldrift en twee 'werkende' ouders, voor de helft van het geld. Heel aantrekkelijk voor mensen die minder kunnen of willen uitgeven aan een hond.

Toch zie je achteraf dat juist deze honden (herdershonden of stafford-achtige honden) onevenredig vaak in het asiel belanden vanwege gedragsproblemen. Ik snap niet waarom honden die veel training nodig hebben, die een bepaalde mate van ervaring vereisen en die gefokt zijn voor het werk en niet voor thuis, zo goedkoop worden aangeboden. Maar wie is verantwoordelijk? De fokker, die uiteindelijk de prijs bepaalt? De onervaren baasjes die kiezen voor een dergelijk ras? Marktplaats zelf, onze cultuur, of die gave filmpjes van politiehonden in actie?

Natuurlijk zijn er ook ervaren liefhebbers met een perfect huis voor deze ontzettend lieve, mooie en stoere honden. En uiteraard zijn er ook ook minder ervaren bazen die een braaf beestje africhten, maar ik vrees ook vaak dat het fout gaat. Dat ik over een jaar deze puppy's weer tegenkom op Marktplaats als herplaatser, voor een nog lagere prijs, omdat ze toch wat te sterk zijn, of te sloopzuchtig, of te 'moeilijk'. Ik hoop het niet, want alle honden verdienen een goed en veilig thuis.

Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 9 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 15 apr, 12:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Filmwerf sluit seizoen af met 'Oppenheimer' Cultuur 14 apr, 12:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Fries Verzetsmuseum voegt Wieke Bosch en Esmée van Eeghen toe aan verzetsmonument Cultuur 13 apr, 12:00
Beeld ter illustratie
Ongezond hard geluid rondom vliegbasis Leeuwarden door F-35 neemt toe Algemeen 13 apr, 09:00