Dit apparaat 'ruikt' aan de geur van de uitgeademde lucht of je een bepaalde aandoening hebt.
Dit apparaat 'ruikt' aan de geur van de uitgeademde lucht of je een bepaalde aandoening hebt. Foto: MCL Leeuwarden

MCL onderzoekt of ‘ademapparaat’ corona kan detecteren

Zorg & Welzijn Corona nieuws

Ziekenhuis MCL Leeuwarden gaat onderzoeken of een al bestaand apparaat ook de aanwezigheid van corona kan opsporen. Het apparaat de Aeronose ‘ruikt’ op basis van stoffen in de uitademingslucht of een patiënt een bepaalde aandoening heeft. De bedoeling van de MCL-studie is dat de e-nose corona ‘leert ruiken’. Het onderzoek in het MCL maakt deel uit van een landelijke studie onder leiding van het Jeroen Bosch ziekenhuis en het Isala Ziekenhuis.

Longarts Dr. Wouter van Geffen van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) doet er onderzoek naar. Medewerkers die een coronaonderzoek laten doen in de MCL-teststraat kunnen aan dit wetenschappelijk onderzoek deelnemen.

Eigen medewerkers zullen testpersonen zijn

Het MCL beschikt over een eigen corona-teststraat, waar medewerkers met mogelijke coronaklachten een PCR-test kunnen krijgen. Naast de gebruikelijke keel/neusswab voor het PCR-onderzoek wordt medewerkers sinds 18 januari 2021 óók gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek met de e-nose.

Meedoen aan het onderzoek is niet belastend; de proefpersoon hoeft alleen maar een korte periode te ademen via een soort ‘elektronische blaastest’ en krijgt daarnaast ook de gewone test. De uitslag van de e-nose wordt nog niet gebruikt als diagnose. De uitslag die MCL’ers krijgen is dan ook altijd die van de gewone test. Op basis van dit onderzoek kan worden vastgesteld of de e-nose een betrouwbare vorm van diagnostiek voor corona biedt.

Eigen e-nose-laboratorium op longfunctie-afdeling

Met de e-nose is al veel onderzoek gedaan, ook in het MCL. Het MCL heeft zelfs een speciaal e-nose-laboratorium op de longfunctie-afdeling. De elektronische neus werd in 1999 in eerste instantie ontwikkeld om voedingsmiddelen te beoordelen, bijvoorbeeld of een lading fruit overrijp is. Al redelijk snel bleek dit soort apparaten ook geschikt om stoffen die wijzen op een ziekte, in de uitademingslucht te detecteren. 

Uit deze onderzoeken blijkt dat de e-nose in te toekomst naar verwachting betrouwbare diagnostiek kan bieden bij astma, COPD en verschillende vormen van kanker, waaronder longkanker. En, wellicht, COVID-19.

Zo’n test biedt enorme snelheidsvoordelen

Longarts Wouter van Geffen: “Als de e-nose daadwerkelijk gebruikt kan worden om COVID-19 op te sporen, dan biedt dat enorme voordelen. Zo’n test is razendsnel af te nemen. Bij de meeste nu gebruikte tests heb je een wachttijd van een tot twee dagen tot de uitslag bekend is. We hopen dat veel MCL’ers die zich op corona laten testen de moeite willen doen ook deel te nemen aan het onderzoek met de e-nose.”

“Als op basis van deze studie blijkt dat de e-nose een betrouwbaar resultaat geeft kan deze draagbare elektronische neus wellicht breder worden ingezet en is het misschien minder vaak nodig om te testen met een borsteltje in de keel en neus.”

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 13 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00