Afbeelding

Welke vaccins tegen het coronavirus zijn er?

Gezondheid Corona nieuws

FRIESLAND - In heel Nederland is het vaccineren tegen het coronavirus begonnen. Volgens de overheid, het RIVM en andere experts zijn de vaccins de grootste stap die gezet kan worden in de strijd tegen het virus. Daarom wordt er sinds de uitbraak vorig jaar in Wuhan al gewerkt door verschillende internationale onderzoeksinstanties om vaccins te ontwikkelen. De vaccins die in Nederland worden gebruikt, zijn goedgekeurd door de Europese Unie, maar andere landen, zoals Rusland, China en de Verenigde Staten, gebruiken voor een deel andere vaccins. RondOm zocht uit welke vaccins tegen COVID-19 er zijn en welke jij waarschijnlijk krijgt (als je hem neemt).

Vaccins dat al door de Europese Unie is goedgekeurd:

BioNTech/Pfizer

Voor veel mensen klinkt dit ‘Pfizer-vaccin’ hen bekend in de oren. Dat komt voornamelijk omdat het Pfizer-vaccin als één van de eerste vaccinaties is goedgekeurd door de EU. Veel Europese landen, waaronder Nederland, zijn hun vaccinatieprogramma dan ook begonnen met dit vaccin. Het vaccin is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Pfizer, in samenwerking met het Duitse BioNTech. Op 21 december is het vaccin goedgekeurd door de Europese Unie, op 5 januari kreeg de eerste Nederlander een Pfizer-prik. Het vaccin is een zogenoemd mRNA-vaccin. Het bevat genetische informatie wat in je lichaam stukjes coronavirus aanmaakt. Deze stukjes zorgen er niet voor dat je corona krijgt, maar wel dat je immuunsysteem antistoffen tegen het coronavirus gaan aanmaken. Door die antistoffen blijf je beschermd. Mensen die het Pfizer-vaccin krijgen, moeten twee prikken nemen, dan werkt het vaccin het beste. Uit onderzoeken blijkt dat het vaccin voor minstens 94% effectief is, dat is veel effectiever dan de griepprik. Daarvan werd de effectiviteit in 2017-2018 geschat op ongeveer 49%. Het nadeel van dit vaccin, is dat het heel koud bewaard moet blijven, zo’n tachtig graden onder nul. De Europese Unie heeft 200 miljoen Pfizer-vaccins ingekocht, waarvan Nederland 3,89% ontvangt. We krijgen dus in eerste instantie 7,8 miljoen doses, maar omdat je dus twee prikken krijgt, kunnen er ongeveer 3,9 miljoen Nederlanders worden ingeënt door dit vaccin. Wie het Pfizer-vaccin krijgt, kun je vinden in de vaccinatiestrategie van het RIVM

Zowel het Pfizer-vaccin, als dat van Moderna en Curevac zijn mRNA-vaccins. Dit soort vaccins zijn nog nooit eerder op grote schaal gebruikt.

Moderna

Het Moderna-vaccin werd op 6 januari 2021 goedgekeurd door de Europese Unie. Net als het Pfizer-vaccin is ook dit vaccin veelbelovend. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het Moderna-vaccin voor 94,5% effectief is. Het is, net als het Pfizer-vaccin een mRNA-inenting. Het bevat dus genetische informatie wat in je lichaam stukje coronavirus aanmaakt. Mensen die met dit vaccin worden ingeënt, moeten ook twee prikken krijgen. De Europese Unie heeft 80 miljoen ingekocht bij fabrikant Moderna, met een optie voor nog eens 80 miljoen meer. Nederland kan rekenen op zo’n drie miljoen doses, waarvan dus 1,6 miljoen Nederlander gevaccineerd mee kunnen worden. Het vaccin wordt bewaard bij -20 graden Celsius, maar kan ook dertig dagen op koelkasttempratuur worden bewaard. Daarom is dit vaccin geschikter voor een groot vaccinatieprogramma, het kan immers op meer plekken in Nederland worden bewaard. Het is nog niet bekend wanneer men begint met de Moderna-prikken in Nederland

Vaccins waarvan de Europese Unie al doses hebben ingekocht, maar die nog niet zijn goedgekeurd voor gebruik:

AstraZeneca

Veel mensen zullen nog nooit hebben gehoord van deze naam, maar kennen wél de andere naam waaronder dit vaccin bekend is: het Oxford-vaccin. Het Oxford-vaccin is inmiddels in het Verenigd Koninkrijk goedgekeurd en wordt daar ook al gebruikt, maar de Europese Unie neemt wat meer de tijd om de effectiviteit te onderzoeken. Dit komt voornamelijk omdat de onderzoeksresultaten naar de werking en effectiviteit van het vaccin wat rommelig zijn. Het vaccin is namelijk in drie verschillende landen getest, waarbij de toegediende dosis en de tijd tussen de twee vaccins erg van elkaar verschilden. Hoewel die onduidelijkheden inmiddels zijn opgehelderd, is het vaccin nog niet toegelaten in de Europese Unie. De werking van dit vaccin is anders dan dat van Moderna en Pfizer. Het is namelijk geen mRNA-vaccin. Er zit dus geen mRNA van het virus in, maar gedeeltes van een verkoudheidsvirus. Dit virus is zo aangepast waardoor je er niet ziek van kan worden, maar dat er in je lichaam weel stukjes van het coronavirus worden aangemaakt. Hiervoor maakt je lichaam uiteindelijk weer antistoffen waardoor je in de toekomst beschermd bent tegen het virus. Deze manier van vaccineren wordt, in tegenstelling tot de mRNA-methode, al vaker toegepast. De EU heeft al wel 300 miljoen doses afgenomen bij AstraZeneca, met een optie voor 100 miljoen meer. Nederland krijgt hiervan een deel waarmee 5,8 miljoen mensen gevaccineerd kunnen worden. Omdat het vaccin makkelijk is te bewaren (in de koelkast) zal het vaccin breed worden gebruikt in het vaccinatieprogramma en het is heel waarschijnlijk dat gezonde Nederlanders tussen de 18 en 60 jaar oud met dit vaccin zullen geënd worden. 

In het vaccin van AstraZeneca en Janssen zit een onschuldig verkoudheisvirus. Bij de ene is dit een menselijk virus, bij de andere een virus die vooral chimpasees plaagt.

Janssen/Johnson

Het vaccin van Janssen is nog niet goedgekeurd door de Europese Unie, maar wordt al wel onderzocht. Het vaccin werkt hetzelfde als het vaccin van AstraZeneca, waarbij een onschuldig verkoudheidsvirus wordt ingespoten. De voorlopige onderzoeksresultaten naar de effectiviteit van dit vaccin zijn veelbelovend. Uit een test die vorige zomer in de Verenigde Staten en België is gedaan blijkt dat na 29 dagen 90% van de 805 proefpersonen beschermd zijn, en na 57 is zelfs iedereen beschermd tegen corona. In tegenstelling tot alle eerdergenoemde vaccins, krijg je van het Janssen-vaccin maar één prik. De EU heeft een contact gesloten met Janssen voor 200 miljoen doses en daarna nog eens 200 miljoen doses, waarmee ongeveer 7,8 miljoen Nederlanders gevaccineerd kunnen worden. 

Curevac

Net als het Pfizer- en Moderna vaccin is dit een mRNA-vaccin. Ondanks dat dit vaccin nog niet goedgekeurd is, is op de website van de Europese commissie wel te lezen dat er al 405 miljoen doses zijn besteld. In het contract, dat in de derde week van januari werd vrijgegeven, is onder andere te lezen dat de Europese lidstaten in sommige gevallen zelf verantwoordelijk zijn voor schadeclaims (in plaats van de fabrikant) én dat de vaccins niet zomaar gratis aan armere landen gegeven mag worden. Bijzonder, want juist de EU heeft extra vaccins besteld om ze te schenken aan landen die minder rijk zijn. 

Sanofi-GSK

Het laatste vaccin waar de EU een contract voor heeft, is het vaccin van Sanofi en GSK. Het gaat om een ander soort vaccinatie als dat van Pfizer (met mRNA) of dat van Janssen (met een verkoudheidsvirus). Bij deze prik wordt er direct een stukje van het coronavirus ingespoten, waardoor je antistoffen aanmaakt. Het is nog onbekend of dit vaccin voldoende werkt. In december bleek al dat het vaccin (nog) niet genoeg werkt bij ouderen en dat de ontwikkeling van het vaccin dus vertraagd is. De verwachting blijft nog wel dat het vaccin in het derde of vierde kwartaal van 2021 beschikbaar wordt. De Europese Unie heeft 300 miljoen doses van het Sanofi-vaccin ingekocht, waarvan Nederland 11,7 miljoen krijgt. Omdat je ook bij dit vaccin twee prikken krijgt, kunnen hiermee 5,8 miljoen Nederlanders worden ingeënd. 

Hoe zit het dan met het Chinese Sinovac-vaccin of het Russische Sputnik-vaccin?

Sinds de uitbraak wordt er overal in de wereld gewerkt aan vaccins. Vaak zie je dat landen hiervoor samenwerken, zoals de EU met andere westerse landen. Wat je ook ziet, is dat landen elkaar juist niet vertrouwen en hun eigen vaccin gaan ontwikkelen. In Rusland ontwikkelde Gamaleya het Sputnik V-vaccin. Dit is een vector-based vaccin, waarbij je aangepast virusdeeltjes ingespoten krijgt. De virusdeeltjes zijn zo aangepast, dat ze niet meer kunnen vermenigvuldigen. Je wordt dus niet ziek, maar je lichaam maakt wel antistoffen aan. In Rusland hebben ruim 40.000 vrijwillig het vaccin genomen, en wordt binnenkort ook getest in de Verenigde Arabische Emiraten, India, Venezuela en Wit-Rusland (Belarus) en men schat de efficiëntie op 91,4%. Het Chinese vaccin Sinovac werkt doordat ze dode virusdeeltjes injecteren, de meest traditionele vorm van vaccineren. Hier krijg je geen serieuze ziekteverschijnselen van, maar je immuunsysteem wordt wel geactiveerd en je maakt antistoffen aan. De EU heeft geen contracten met Sinovac of Gamaleya. Momenteel worden er rond de 200 verschillende vaccins gemaakt tegen COVID-19. Op deze website kun je zien welke vaccins als zijn goedgekeurd, welke in de maak zijn en hoever de ontwikkeling van het vaccin is.

mRNA-vaccin: er wordt al ruimt 30 jaar onderzoek gedaan naar mRNA-vaccins. Zo zijn er onder andere mRNA-vaccinaties ontwikkelt tegen het ZIKA-virus, hondsdolheid en de griep. Deze vaccinaties zijn echter nog nooit goedgekeurd voor gebruik. De mRNA-vaccins die nu zijn ontwikkeld door onder andere Pfizer en Moderna, zijn dus de eerste mRNA-vaccins die daadwerkelijk worden gebruikt in een vaccinatieprogramma. Dat betekent echter niet dat er niet genoeg onderzoek is gedaan naar de werking en de bijwerkingen van het vaccin. Volgens de instanties die het medicijn goedkeuren (in de EU is dat EMA, in de US de FDA en in de VK MHRA) is alles nauwkeurig onderzocht en zijn er geen stappen overgeslagen om het gebruik van de vaccins te versnellen.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 6 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 8 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 12 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00