Afbeelding
Foto: Rijksoverheid.nl

CoronaMelder is nuttig volgens meerderheid ondervraagde Friezen

Politiek Corona nieuws

Uit doorlopend onderzoek van de universiteit van Tilburg blijkt dat de meerderheid van de ondervraagde Friezen de app CoronaMelder nuttig vindt. De GGD in Friesland heeft als gevolg van meldingen in de app tot eind november 1.669 coronatesten gedaan. De meeste mensen die een melding in CoronaMelder kregen, kwamen zo sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek.

Dit bewijst volgens de onderzoekers dat CoronaMelder werkt. “De cijfers laten zien dat CoronaMelder erin slaagt om meer én sneller mensen te bereiken”, zegt prof. dr. Wolfgang Ebbers die het onderzoek leidt naar de werking en het gebruik van de app. “Want het hoofddoel van CoronaMelder is het ondersteunen van de GGD’en in het bron- en contactonderzoek.

CoronaMelder is zo gemaakt, dat de app niet weet wie je bent of waar je bent. Een kwart van de Nederlanders heeft CoronaMelder al op zijn mobiele telefoon gezet. De meeste Friezen zijn positief over CoronaMelder. Dr. ir. Nynke van der Laan van Tilburg universiteit: “Mensen gebruiken de app omdat het ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Maar óók om mensen met een kwetsbare gezondheid tegen het virus te beschermen.”

De app helpt volgens de makers niet alleen om sneller mensen te bereiken, maar ook om meer mensen te vinden. Sinds 1 december kunnen mensen zich na een melding in de app ook laten testen als zij geen klachten hebben. In zes weken tijd heeft CoronaMelder geholpen om in Nederland 1.300 besmettingen vast te stellen. Zonder de app waren die besmettingen later opgemerkt en hadden ze voor extra besmettingen kunnen zorgen.

“Deze uitkomsten zijn reden tot voorzichtig optimisme”, volgens Van der Laan. “Uit het doorlopend onderzoek blijkt dat gebruikers van CoronaMelder zich door de app niet minder voorzichtig gaan gedragen. Bovendien geeft meer dan 90% van de huidige gebruikers aan dat ze na een melding in de app een test laten uitvoeren, thuisblijven en geen bezoek ontvangen.”

Ruim vier miljoen downloads van de app

Inmiddels hebben al bijna 4,5 miljoen mensen CoronaMelder gedownload. Ebbers: “Dat is al een mooi aantal. Maar er is nu ook een nóg besmettelijker variant van het virus. Dus het zou goed zijn als mensen die CoronaMelder nog niet op hun mobiel hebben gezet, dat alsnog doen. Want het onderzoek toont aan dat de app helpt de verspreiding van het virus te beperken.”

Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 2 uur geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 18 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 20 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 28 mrt, 13:19
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 28 mrt, 12:00