Wierda: “Ga goed na waar je pup vandaan komt, voor je er een aanschaft."
Wierda: “Ga goed na waar je pup vandaan komt, voor je er een aanschaft." Foto: eigen foto

‘Leer de pup om alleen te zijn’

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Bij u in de buurt heeft u ze ongetwijfeld ook zien lopen: de corona-puppy’s. Brammetje werd overgevlogen uit Portugal (hij wel), terwijl Coco met zorg werd uitgezocht op zijn ras. Het is big business. De puppycursussen zitten vol waardoor hondenscholen de vraag niet aan kunnen, terwijl de malafide hondenhandel toe neemt. Ook in Leeuwarden loopt het storm.

Natuurlijk is het geweldig, gezellig zo’n lief klein dartelend puppy’tje in huis. Doordat mensen thuiswerken is er meer behoefte aan gezelschap. Sommigen zien hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Bij hondengedragscentrum Focus & Training is ze de trend ook niet ontgaan. Tijdens de eerste lockdown melden zich maar liefst 36 nieuwe aanmeldingen in één week voor de puppytraining. “Dat is veel”, legt Jeannette Wierda uit. “Voor een Friese Stabij-pup is er bijvoorbeeld een wachtlijst voor een jaar dus moet je nagaan, wat een handel dit is geweest.”

Malafide fokkers

Daarmee kaart de hondentrainster ook gelijk het grootste bezwaar aan. Nu mensen massaal coronapuppy’s nemen omdat ze meer thuis zijn, neemt de illegale handel in honden schrikbarend toe. Volgens deskundigen op het gebied van dierenwelzijn produceren binnen- en buitenlandse malafide fokkers sinds de coronacrisis extra veel jonge hondjes die in veel gevallen ziek zijn. Wierda beaamt dat. “Mensen zijn bereid de hoofdprijs te betalen voor een pup. Maar juist hun bereidheid daarvoor houdt deze handel in stand en dat is zorgelijk. Want er komen niet alleen vrachtwagens uit Roemenië met zieke pups naar Nederland, maar ook in Brabant zijn er broodfokkers. De politie heeft ze op het oog, veegt af en toe de boel leeg, maar binnen no time zijn er weer nieuwe puppy’s.” Die pups groeien vaak op onder erbarmelijke toestanden, lopen extra risico op het ontwikkelen van gedragsproblemen en komen bovendien sneller te overlijden.

“Het is heel belangrijk om na te gaan waar je hond vandaan komt”, stelt Wierda. De website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) is een goede, onafhankelijke informatiebron. Ook een adviesgesprek met je dierenarts kan helpen de juiste keuze te maken. “Ik begrijp dat mensen een puppy willen, zeker nu ze ook tijd hebben die goed op te voeden.” Want dat laatste is een vereiste volgens Wierda, die haar opleiding Kynologisch instructeur behaalde bij de Martin Gaus Academie.

Impulsaankoop

Ook in deze lockdown merkt Wierda dat de vraag naar puppycursussen op gang komt. “Wij zijn nog in afwachting van een reactie van de gemeente of we weer les mogen geven. Tijdens de vorige lockdown mocht dat in tweetallen (dus twee cursisten en twee instructeurs) omdat wij buiten een zee aan ruimte hebben om voldoende afstand te bewaren. “Hoewel er veel nieuwe gezichten waren op de cursus merkten we ook dat de puppy’s geen impulsaankoop waren. Vaak was het al een lang gekoesterde wens en is de coronapandemie het laatste setje geweest waardoor mensen toch de knoop hebben doorgehakt.”

“Het is heel belangrijk om na te gaan waar je hond vandaan komt”

En hoe fijn het ook is nu veel tijd met de hond door te brengen, het kan ook tegen je werken. Daarom wordt er bij hondengedragscentrum Focus & Training op gehamerd de pup te leren alleen te zijn. “Want stel je voor dat zo’n hondje, die een jaar lang gezellig met het gezin heeft doorgebracht, straks - wanneer alles weer wat normaler wordt - opeens alleen moet zijn. Dat is traumatisch voor zo’n beestje. Het is dus belangrijk daar nu al mee bezig te zijn.” Dat kan door de sociale afstand in huis steeds een beetje te vergroten. Dat doe je door een halve minuut alleen naar een andere ruimte te gaan en dat steeds uit te bouwen. Wissel die tijd steeds af en bouw het langzaam op en dan zul je zien, dat je straks jouw hond best een tijdje alleen kunt laten.”

Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 3 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 27 mrt, 15:00