Screenshot van het aantal deelnemers in de gemeente Leeuwarden. Op deze link https://ikpas.nl/regio/fryslan/?city=10 vind je de gegevens van alle Friese gemeenten.
Screenshot van het aantal deelnemers in de gemeente Leeuwarden. Op deze link https://ikpas.nl/regio/fryslan/?city=10 vind je de gegevens van alle Friese gemeenten. Foto: Website IkPas

IkPas-actie ook in Friesland: dertig dagen zonder alcohol

Zorg & Welzijn

Wil je ook vanaf 1 januari aanstaande dertig dagen geen druppel alcohol nuttigen? En vind je het fijn om een zekere vorm van een stok achter de deur te hebben? Dan kun je meedoen aan de actie ‘IkPas’, georganiseerd door GGD Fryslân en Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN). Dit jaar is de ambassadeur van de actie ‘Ik Pas’ Abel Reitsma, raadslid voor het CDA in Leeuwarden. Studentenvereniging Iovivat, gaat met 18 studenten, ook meedoen aan deze uitdaging.

Minder alcohol drinken is voor veel mensen één van de meest voorkomende voornemens voor het nieuwe jaar. In de praktijk blijkt het vaak moeilijk om vol te houden. IkPas, ook wel Dry January, is een initiatief waarbij je in de maand januari 30 dagen stopt met alcohol drinken. Afgelopen jaar deden landelijk ongeveer 42.000 mensen in Nederland mee aan deze challenge. Op deze link https://ikpas.nl/regio/fryslan/?city=10 vind je hoeveel mensen er per Friese gemeente aan meedoen.

Informatie over gevolgen alcoholgebruik en gezonde leefstijl

De studenten van studentenvereniging Iovivat zullen daarbij digitaal bijeenkomen onder leiding van de afdeling Preventie van VNN. Tijdens deze bijeenkomsten staat informatie over de gevolgen van alcoholgebruik en een gezonde leefstijl ontwikkelen centraal.

IkPas sluit aan bij de ambitie van het Nationaal Preventieakkoord. Drinken moet een bewuste keuze worden waarvan mensen weten wat de gezondheidseffecten zijn. Iedereen die mee wil doen, kan zich aanmelden via www.ikpas.nl.

De voordelen van een maand stoppen met alcoholgebruik die door deelnemers van IkPas genoemd worden, zijn: Het bespaart geld, je krijgt een betere huid, het is goed voor je organen én het heeft een positief effect op hoe je je voelt. Niet alleen tijdens de campagne: meer dan de helft van de deelnemers voelde zich ook na zes maanden lichamelijk én mentaal fitter en drinkt minder dan voorafgaand aan IkPas. Dit zijn de resultaten uit een onderzoek naar IkPas: www.ikpas.nl/onderzoek.

De schade door alcoholgebruik wordt door velen onderschat

Recent onderzoek van het Trimbos-instituut toonde aan dat Nederlanders de schade door alcoholgebruik onderschatten. De meeste deelnemers wisten niet dat overmatig alcoholgebruik het risico op verschillende typen kanker en dementie vergroot, ook werden de maatschappelijke gevolgen lager ingeschat. De daadwerkelijke kosten (2,3 - 4,2 miljard euro per jaar) waren hoger dan de deelnemers dachten. 

Met name overmatige en zware drinkers wisten minder over de persoonlijke en maatschappelijke schade van alcoholgebruik. Zo dacht 25 procent van hen dat het drinken van twee glazen rode wijn per dag gezond is. Ook vinden zij het lastiger om niet te drinken als anderen dat wel doen. Des te meer reden om eens een maandje over te slaan met alcohol. Zodat je je meer bewust wordt van je alcoholgebruik en tevens je gewoontegedrag rondom alcoholgebruik doorbreekt.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 10 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 16 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00