"Door corona zijn mensen bewuster van het gezondheid", aldus Dussel Foto: eigen foto

Stilzitten is een sluipmoordenaar

Zorg & Welzijn

LEEUWARDEN - Ben jij klaar om 2021 met goede zin te beginnen? Heb jij je goede voornemens al bedacht? Grote kans dat er iets op staat als minder snoepen en meer bewegen. Voornemens die elk jaar terug komen, maar vanwege corona nog actueler zijn. “De corona-crisis heeft mensen bewuster gemaakt van hun gezondheid, aldus Ingrid Dussel, personal trainer, gewichtsconsulent en eigenaar van Fit met Ingrid.

We hebben het vaak in het nieuws voorbij zien komen: een gezonde levensstijl versterkt je immuunsysteem wat je beter weerbaar maakt tegen corona. Uit onderzoek blijkt echter dat in 2020 het tegenovergestelde is gebeurd. Steeds meer mensen zijn ongezonder gaan leven. Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stellen dat rokers meer zijn gaan roken, dat het aantal mensen met overgewicht is gestegen en dat we minder bewegen. Dertig procent van de mensen die deelnamen aan het onderzoek is bovendien aangekomen. Een logische verklaring is dat er minder mogelijkheden zijn om te sporten vanwege de opgelegde corona-maatregelen. Verveling en stress spelen ook een rol. Overigens geldt dit niet alleen voor Nederland. Volgens onderzoeksbureau IRI hebben consumenten in Europa tijdens de eerste lockdown 2,2 miljard euro meer uitgegeven aan luxe eet- en drinkproducten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Hardlopende buren

Ingrid Dussel merkt juist dat er sprake is van meer bewustwording. Bij haar cliënten, maar ook in haar omgeving. “Ik zag tijdens de lockdown opeens buren hardlopen die ik dat nog nooit eerder had zien doen. Mensen letten toch meer op hun gezondheid, dat merk ik ook door de extra aanvragen die ik gekregen heb.” Volgens haar zijn veel mensen zich bewust dat thuiswerken ook een aantal valkuilen met zich mee brengt. Van minder bewegen tot de snoepla die troost biedt.

“Ik geloof niet in goede voornemens. Waarom in januari beginnen als het nu ook kan?”

Uit het onderzoek blijkt ook dat 16 procent van de Nederlanders gezonder is gaan leven en bovendien is afgevallen. Wat kan komen doordat mensen vanwege het thuiswerken makkelijker regie kunnen voeren over hun dag. “Ik heb vanaf de eerste lockdown online trainingen aangeboden en dat blijkt een mooi alternatief. Zeker voor mensen die liever niet naar buiten willen. Toch heb ik ook gemerkt dat mensen zijn aangekomen, ondanks dat ze zijn blijven bewegen.” Volgens de gewichtsconsulent komt dat simpelweg doordat mensen door het thuiswerken toch minder in beweging zijn. Van extra aanmeldingen voor het nieuwe jaar merkt ze echter nog weinig. “De meeste goede voornemens sneuvelen toch na twee, drie weken. Dan bereiken mensen het punt waarop ze hulp zoeken of opgeven. Ik geloof ook niet zo in goede voornemens. Waarom in januari beginnen als het nu ook kan? Het kan voor sommige mensen als stok achter de deur werken, maar in dit rare jaar heb ik er weinig mensen over gehoord.”

Beweeg ook thuis

Voor mensen die het nieuwe jaar gezonder in willen gaan, heeft Dussel als advies dagelijks in beweging te blijven. “Probeer dat elke dag dertig minuten te doen. Ga wandelen, fietsen of schoonmaken. Als je thuis werkt, maak dan een lunchwandeling. Bij voorkeur voor het eten, want dan heb je ook geen excuus dat je geen tijd meer hebt. Daarnaast is het goed je voedingspatroon onder ogen te nemen. Eet je nog hetzelfde als voor de pandemie, maar mis je de dagelijkse fietsrit naar je werk? Dan is je stofwisseling veranderd, waardoor je dus kunt aankomen terwijl je niet eens anders bent gaan eten. En probeer ook thuis te bewegen. Ren de trap een paar keer op en neer. En moet je bellen voor je werk? Doe dat dan staand. Want stilzitten is het nieuwe diabetes, een echte sluipmoordenaar voor je gezondheid.”

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 5 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 11 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 13 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 15 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00