Afbeelding

Corona-spanning weg dankzij boek Leeuwarder Kees Brussee

Zorg & Welzijn

LEEUWARDEN - Vanwege de coronamaatregelen dit jaar is het aantal gevallen van huiselijke spanningen opgelopen, zo wordt her en der in de media verteld en vermoed. Exacte cijfers ontbreken, het zijn vermoedens op basis van ervaringen uit het verleden. Mocht het bij jou thuis het geval zijn: het boek dat Leeuwarder Kees Brussee in 2015 schreef zou je erbij kunnen helpen de spanningen kwijt te raken. Het boek heet niet voor niets: “Mindfullness voor korte lontjes’.

Want de lontjes schijnen wat korter te zijn of te worden als je lange tijd gedwongen wordt met elkaar in een ruimte te verkeren. In maart begon de eerste corona-lockdown en we zitten nu in december nog steeds in een redelijk strak regime. Met Kerstmis mag je maar weinig gasten uitnodigen vanwege de nationale coronaregels, dus de kleine huiselijke kring waarin je verkeert krijgt het zwaar te verduren. Zeker wanneer je mensen met korte lontjes uitnodigt of er zelf eentje hebt.

Handige meditatie-oefeningen

Als je juist van het liefdevolle samenzijn bent, dan zijn het momenteel natuurlijk prachtige tijden om veel prettige huiselijke momenten te ervaren. Het is maar net hoe je het bekijkt en beleeft en dat is juist wat Kees in zijn boek uitlegt.
Je vindt er meditatie-oefeningen in die je in je eentje kunt uitvoeren, maar ook met anderen erbij zoals bijvoorbeeld je partner. Kees is praktisch gericht, op het integreren van het fijne mindfullness-gevoel in het dagelijks leven. Want blij en vrolijk met jezelf zijn is één ding: het blijven terwijl er anderen om je heen zijn is een tweede en misschien wel de lastigste uitdaging.

Kees (53) heeft een vaste baan als elektronicacontroleur bij Neways en heeft zijn eigen lange weg afgelegd om te zijn waar hij nu is. Via een groot aantal cursussen, trainingen, interessante boeken in combinatie met het behoorlijke korte lontje in zijn eigen leven is hij tot het boek gekomen. In het boek kun je lezen welke ervaringen dat zijn.

Korte lontje laten verdwijnen

Met twaalf handige meditatie-oefeningen kun je ervoor zorgen dat jouw korte lontje verdwijnt of nauwelijks meer tot bloei komt. “Het gaat erom dat je leert herkennen wanneer de boosheid begint en dat je aanvoelt wanneer je adrenaline gaat stijgen en je korte lontje op is. Je moet dat gevoel voor zijn door de meditatie toe te passen en geen aandacht meer te geven aan je gedachten. Je moet je aandacht juist sturen naar je ademhaling of naar de dingen waarmee je bezig bent.”

Boosheid is nergens voor nodig

“Ik dacht altijd dat boosheid normaal was, maar dat is het niet. Je kunt het zelf sturen. Want boosheid maakt meestal veel kapot in relaties en op je werk en dat is niet nodig.” Kees had er helaas een scheiding voor nodig om tot dat inzicht te komen. Hij is nu zover in zijn ontwikkeling dat hij Meditatiestudio Leeuwarden gaat oprichten. Een Facebookpagina heeft hij net, de website is nog in ontwikkeling. Hij vindt het fijn om mensen te kunnen helpen en heeft in de loop der tijd verschillende technieken en methodes leren kennen.

De technieken bevorderen het luisteren naar je innerlijk. Onderschat gevoel en intuïtie niet, leer te luisteren naar je intuïtie. Hoe je gevoel en verstand in balans brengt? Dat gaat hij op zijn website en social media binnenkort verder uitwerken. Voor hem persoonlijk werken de meditatie-oefeningen uitstekend, beter dan rationele psychologie. Kees: “Maar neem het van mij niet klakkeloos aan, maak er vooral je eigen verhaal en ervaring van.”

‘Mindfullness voor korte lontjes’, door Kees Brussee

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 11 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek gisteren
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00