Betje óf Roosje Cohen: het beeld symboliseert in elk geval allebeide vrouwen: als tweeling zagen ze er praktisch hetzelfde uit.
Betje óf Roosje Cohen: het beeld symboliseert in elk geval allebeide vrouwen: als tweeling zagen ze er praktisch hetzelfde uit. Foto: Keunstwurk

Beeld van Betje en Roosje Cohen krijgt nieuwe locatie

Cultuur

Het beeld voor Betje en Roosje Cohen krijgt een nieuwe locatie in Leeuwarden, zo maakt de gemeente bekend. De nieuwe locatie is op dit moment nog niet bekend, maar wordt gekozen met respect voor de historie en in overleg met de kunstenaar.

Op de hoek van de Hollanderdijk en de Schrans te Leeuwarden stond tot voor kort het monument voor Betje en Roosje Cohen. Door de recente aanpassingen aan de spoorwegovergang moest het beeld van die plek verhuizen. Er is destijds samen met de kunstenaar, Karianne Krabbendam, gezocht naar een nieuwe locatie in de buurt. Nu het beeld daar eenmaal staat, wordt duidelijk dat deze locatie geen respectvolle plek is voor het monument.

Uiterlijk 15 december verplaatst
Om die reden wordt het beeld uiterlijk dinsdag 15 december weggehaald en tijdelijk opgeslagen totdat het geplaatst kan worden op een nieuwe locatie. Het beeld is gemaakt “Ter herinnering aan de tweelingzusters Betje Cohen (1881 - 1951) en Roosje Cohen (1881 - 1958).” Het is onduidelijk wie er precies is afgebeeld: Betje Cohen, haar tweelingzus Roosje Cohen of allebei. Het beeld is in 1988 gemaakt in opdracht van de Vereniging van Volkshuisvesting (VvV), om een deel van het verleden in leven te houden, door kunstenares Karianne Krabbendam.

Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 49 minuten geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 23 uur geleden
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Filmwerf sluit seizoen af met 'Oppenheimer' Cultuur 14 apr, 12:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Fries Verzetsmuseum voegt Wieke Bosch en Esmée van Eeghen toe aan verzetsmonument Cultuur 13 apr, 12:00
Beeld ter illustratie
Ongezond hard geluid rondom vliegbasis Leeuwarden door F-35 neemt toe Algemeen 13 apr, 09:00