Treinstation van Mantgum.
Treinstation van Mantgum. Foto: Johan Vogelzang

Passerende sneltrein nieuw voor Mantgum en Buitenpost

Algemeen

Elk uur rijdt er een extra sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen en tussen Leeuwarden en Sneek elk uur tijdens de spits. Dat gaat vanaf 14 december in. Het is nieuw dat er langs de Friese treinstations Mantgum en Buitenpost een sneltrein rijdt. Dit zorgt ervoor dat niet alle treinen meer stoppen in Mantgum en Buitenpost. Sommige treinen passeren de overwegen en perrons in deze dorpen met hoge snelheid. 

In Mantgum en Buitenpost stoppen momenteel alle treinen. De treinen in de buurt van deze overwegen rijden meestal langzaam. Straks rijden sommige treinen deze overwegen en perrons met hogere snelheid voorbij. Daarom is het belangrijk om verkeersdeelnemers er extra op te wijzen om nooit een gesloten spoorweg over te steken.

Extra controles van ProRail bij spoorwegovergangen
Om daarop toe te zien voeren BOA’s van ProRail extra controles uit bij overwegen. ProRail stuurt ook voorlichtingspakketten naar de scholen en dorpsbelangen zijn geïnformeerd. “Als er in het verkeer een nieuwe situatie ontstaat, zoals nu bij een aantal stations en overwegen het geval is, kan het nodig zijn extra alert te zijn. We kunnen niet scherp genoeg zijn. Heel goed dat ProRail hier zo uitgebreid op wijst’’, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Trajecten gecontroleerd vanwege de nieuwe eisen
Regiodirecteur Dorothé Wennekendonk voegt hieraan toe: ‘’Overwegen op de trajecten waar meer treinen gaan rijden zijn allemaal opnieuw door ProRail bekeken en voldoen aan strenge eisen. Als wegverkeer zich houdt aan de regels en veilig gedrag vertoont is ook met meer en sneller treinverkeer de veiligheid maximaal gewaarborgd.”

Nieuwe dienstregeling
De inzet van de extra sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen en de extra sneltrein tussen Leeuwarden en Sneek in de spits zijn onderdeel van de nieuwe treinconcessie. Deze nieuwe treinconcessie start op zondag 13 december. Vanaf de maandag daarna rijden de extra treinen.

Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 3 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 22 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 27 mrt, 15:00