Rijkele Dijkstra
Rijkele Dijkstra Foto: Rijkele Dijkstra

Vuurwerkverbod

Column

Een paar weken terug is dan uiteindelijk besloten om vuurwerk met oud en nieuw te verbieden. Dit om de zorg, die het al druk heeft met Corona, te ontlasten. Ik ben bang dat dit uiteindelijk een kortzichtig dom besluit gaat worden.

Nu al zijn er in bepaalde steden problemen met jongeren die zich vanwege dit verbod agressief gedragen. Waar handhavers en politie het al extra druk hebben met coronahandhaving, krijgen ze er nu nog meer werk bij. Dus minder druk bij de zorg en meer bij de politie waar nu een keuze gemaakt moet worden tussen vuurwerk of corona handhaven.

Toch heb ik mijn twijfels over de mindere druk bij de zorg tijdens de jaarwisseling. Als je even simpel gaat redeneren dan kun je nu eigenlijk al vaststellen dat er met oud en nieuw veel mis kan gaan. Ik heb, toen ik nog wat jonger was, in Leeuwarden ook jaarwisselingen meegemaakt waarbij veel werd gereld en vernield in de stad. Om deze problemen te voorkomen zijn er destijds grote evenementen georganiseerd waar de jongeren feest konden vieren.

En nu, oudjaarsavond in coronatijd, het café is dicht, geen evenementen, geen vuurwerk, helemaal niets anders dan thuis gezellig borrelen. Het is twaalf uur, 2021 begint en alle Nederlanders blijven braaf in de huiskamer zitten, alleen even bellen met vrienden en familie. Geloof je het?

Ja, de meerderheid zal dit jaar de jaarwisseling wel op deze manier uitzitten, maar ik ben bang dat  een zeer grote groep toch de straat op gaat. Veel gedronken, uitgelaten en dan? Er gaan veel  problemen ontstaan op straat. Illegaal vuurwerk, vernielingen en harde politieoptredens. Uiteindelijk zal hierdoor de zorg misschien nog wel meer werk hebben dan bij een normale jaarwisseling.

Totaalverbod vuurwerk slim bedacht? Ik denk het niet. Had deze keer knallers, waaronder carbid, verboden en siervuurwerk niet.

Rijkele Dijkstra
Directeur Dijkstra Assurantiën en de RegioBank in Leeuwarden

Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 22 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 28 mrt, 10:00