Afbeelding
Foto: Website Ode to the Wilderness

Reizend kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ naar Leeuwarden

Cultuur

Het reizende kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ wordt dinsdag 1 december tijdelijk in Leeuwarden geplaatst, op de Lange Pijp in de binnenstad. Het is een kunstwerk van Jantien Mook.  ‘Ode aan het Varken’ is een sculptuur van een varken dat naar vrijheid springt.

Het kunstwerk is gemaakt door beeldend kunstenaar Jantien Mook in samenwerking met Dirk-Jan Schrander. “Met dit werk wil ik de schoonheid en de kracht van dieren tonen. Ik hoop dat mensen zich vereenzelvigen met het dier en niet wegkijken in een tijd van bio-industrie. Het varken verbeeldt de vreugde, de vrijheid en de levensenergie waar elk levend wezen behoefte aan heeft”, aldus Mook.

Bezoekers van de binnenstad van Leeuwarden worden uitgenodigd om het varken te vergezellen op het podium. Wethouder Hein Kuiken: “Wanneer je er alleen al naar kijkt, word je er vrolijk van, iets wat wij in deze tijd van corona wel kunnen gebruiken. En misschien staat men bij het zien van dit varken wel even stil bij het welzijn van dieren”.

Start van ‘End the Cage Age’
‘Ode aan het Varken’ is ook de start van het burgerinitiatief ‘End the Cage Age’. Op 8 oktober 2019 werd het varken tentoongesteld in Brussel tegenover de Europese Commissie om de 1,5 miljoen handtekeningen te vieren voor een beter leven voor dieren in de Europese veehouder. Afgelopen twee jaar reisde het blije varken door heel Nederland, België en het is net terug uit Hamburg.

Tot eind januari in Leeuwarden
Tot eind januari 2021 staat het varken in het centrum van Leeuwarden. Raadslid Andries Bergsma kwam met het voorstel om dit reizende kunstwerk naar Leeuwarden te halen. Het idee is voorgelegd aan de Adviesgroep BKV en die heeft positief geadviseerd aan de gemeente. 

 

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 8 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00