De buitenkant van het Historisch Centrum Leeuwarden in 2011.
De buitenkant van het Historisch Centrum Leeuwarden in 2011. Foto: Historisch Centrum Leeuwarden

Nieuwe directeur voor Historisch Centrum Leeuwarden gevraagd

Historie

De gemeente Leeuwarden is op zoek naar een directeur voor het Historisch Centrum Leeuwarden en heeft de vacature op vrijdag 21 november naar buiten gebracht, op 27 november is het op de Facebookpagina van Historisch Centrum Leeuwarden geplaatst.

De vacaturetekst luidt grotendeels: “Heb jij affiniteit met de lokale geschiedenis en cultuur van Leeuwarden? Wil jij een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het Historisch Centrum Leeuwarden? En beschik jij over een breed netwerk in de Leeuwarder en Friese samenleving en de (landelijke) archiefwereld? Dan zijn wij op zoek naar jou!”

“Jij bent hét gezicht van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en de beheerder van het geheugen van de gemeente Leeuwarden, de stad en de 35 dorpen. Je bent onderdeel van het managementteam van het Fysiek Domein en geeft integraal leiding aan de medewerkers van het HCL en de vrijwilligers. Daarnaast speel je een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van het HCL en ben je eindverantwoordelijk voor het resultaat. Ook zorg je ervoor dat de vrijwilligersstructuur in stand blijft. Je bent een belangrijke adviseur voor de Burgemeester en de Wethouder Cultuur en je adviseert en ondersteunt de ambtelijke organisatie op het gebied van archieven en historie in de meest brede zin van het woord.”

“Verder ben je verantwoordelijk voor: De personele zorg waaronder de gesprekscyclus, vacatures, ziekteverzuim en het ontwikkelen van de medewerkers van het HCL; De bedrijfsvoering en financiën. Je bent eindverantwoordelijk voor het budget en voor fondsenwerving en nieuwe financieringsvormen;Je onderhoudt en zoekt de verbinding binnen en buiten de gemeente in het culturele veld, op historisch-wetenschappelijk terrein en op het gebied van erfgoed en archieven (o.a. met organisaties als het Fries Museum, Tresoar, Fryske Akademy, Kunstkade en historische verenigingen) en media.”

“Je bent aanjager en eindverantwoordelijk voor publieksactiviteiten (zoals op het terrein van tentoonstellingen en educatie en met betrekking tot de Oldehove, Pier Pander Museum, gemeentelijke kunstcollecties) en publicaties.Je levert een bijdrage aan het historisch-wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot de geschiedenis van Leeuwarden en omgeving. Ook organiseer je de vierjaarlijkse Eekhoffprijs.”

“Het Historisch Centrum Leeuwarden is in 2001 voortgekomen uit het gemeentearchief van Leeuwarden. Oorspronkelijk was dit de wettelijke bewaarplaats voor de archieven van het stadsbestuur. In de loop der tijd kwamen er ook archieven van gemeentelijke instellingen, kerken, bedrijven en particulieren bij het gemeentearchief terecht. Het naar buiten treden, de publieksfunctie, is steeds belangrijker geworden. Met toevoeging van het beheer van de Oldehove en het Pier Pander Museum alsmede de gemeentelijke kunstcollectie en de organisatie van stadswandelingen heeft het voormalige gemeentearchief zich in de loop der jaren ontwikkeld tot het HCL, een breed erfgoedcentrum.”

“Als uitgangspunt bieden we een jaarcontract, met uitzicht op een vast dienstverband. Wij bieden een salaris, afhankelijk van opleiding en ervaring, van maximaal € 6.365,- (functieschaal 13) bruto per maand bij een 36-urige werkweek.”

“Naast een aantrekkelijk salaris biedt de gemeente Leeuwarden meer gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden aan. Denk hierbij aan een individueel keuzebudget van 17,05% van het jaarsalaris, flexibele werktijden, een laptop, mobiele telefoon, gunstig pensioenfonds, kortingen op diverse verzekeringen en korting op jouw fitnessabonnement. Een goede werksfeer vinden we belangrijk. Daarnaast investeren we in jouw persoonlijke ontwikkeling middels diverse opleidings- en trainingsmogelijkheden. Je ideeën en initiatieven worden op prijs gesteld en je krijgt ruimte en vertrouwen om deze vorm te geven.”

De sluitingsdatum van deze vacature is zondag 6 december 2020.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 13 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 19 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00