Afbeelding

Mondzorgpraktijk geeft speelgoed aan kids Voedselbank Leeuwarden

Zorg & Welzijn

Kinderen uit Leeuwarden in de leeftijd drie tot negen jaar en waarvan de ouders deelnemer zijn van de Voedselbank, mogen zich met Sinterklaas dit jaar verheugen op een leuk extraatje. Met het voedselpakket ontvangen zij niet alleen de Glansje Surprisekit, maar ook een speelgoedcadeaubon ter waarde van 12,50 euro te besteden bij een lokale speelgoedwinkel.

Voor de ouders van de kinderen wordt aanvullend het magazine ‘Kind & Tand’ toegevoegd. Met dit magazine kunnen zij zich informeren over alles wat verband houdt met goed poetsen, gezonde voeding, angst voor de tandarts en meer. Met deze actie wil JTV Mondzorg voor kids én een bijdrage leveren aan de preventie mondzorg bij kinderen in een sociaaleconomische achterstandssituatie, maar ze met Sinterklaas ook een feestelijk extraatje geven.

Teveel kinderen gaan niet naar tandarts
De actie wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met de Voedselbank Leeuwarden. Het blijkt dat in Leeuwarden en omgeving nog steeds een veel te groot aantal kinderen niet naar de tandarts gaat. Hoewel precieze cijfers ontbreken, gaat het om meer dan twintig procent en ligt het aantal hoger dan het landelijk gemiddelde.

Achteruitgang door Covid-19
Daardoor krijgen deze kinderen geen halfjaarlijkse controle en geen onderhoud van het (melk)gebit. Daardoor krijgen ze ook geen ondersteuning bij de ontwikkeling van goed mondzorggedrag en een gezond eet- en drinkgedrag. De kwaliteit van de jeugdgebitten is de afgelopen nauwelijks verbeterd. Door Covid-19 lijkt sprake van een verdere achteruitgang en dat is zorgwekkend.

Een gezond melkgebit legt de basis voor een gezond blijvend gebit. Tanden wisselen als het kind vijf of zes jaar oud is. Kiezen wisselen meestal pas op 11-jarige leeftijd. Het melkgebit is belangrijk voor kinderen om goed te kunnen bijten, kauwen en praten. Het melkgebit speelt ook een rol bij het vormen van het gezicht.

Vroeg verloren melktanden of – kiezen kunnen daarnaast een probleem geven bij het doorkomen van het blijvende gebit. In het bijzonder bij kinderen die opgroeien in een sociaal - economisch kwetsbare positie blijkt voornoemde problematiek groot. En juist deze kinderen hebben tot vijf keer zoveel tandbederf als het landelijk gemiddelde.

Gemeente, zorgverzekeraars en GGD zijn in gesprek
Bij pubers neemt verder de erosie (slijtage) van het gebit toe. Om mondzorg voor kinderen in Leeuwarden beter te ontsluiten zijn de gemeente Leeuwarden, Zorgverzekeraar De Friesland / Achmea Zilveren Kruis de GGD en basisscholen op dit moment nog steeds in gesprek. Naar verwachting worden op korte termijn concrete afspraken gemaakt, onder andere met als doel tot betere voorlichting aan jonge ouders te komen maar ook gericht op de inzet van de zogeheten haalfunctie voor kinderen op basisscholen.

JTV Mondzorg voor kids is een stichting zonder winstoogmerk. “Door voorlichting, instructie, preventie en waar nodig curatie leveren wij een bijdrage aan de hoogst mogelijke kwaliteit van mondgezondheid bij 0 tot 18 jarigen, met in het bijzonder aandacht voor het bereik van kinderen uit een (sociaal -economische) achterstandsituatie.”

Voorlichting aan ouders/verzorgers en scholen
Ten behoeve van de voorlichting aan ouders en verzorgers investeert JTV Mondzorg voor kids veel in samenwerking met basisscholen, kinderopvang, de GGD en andere stakeholders. Bijvoorbeeld door het verzorgen van ‘gastlessen mondverzorging’, het beschikbaar stellen van een digi-lespakket voor basisscholen of het in samenwerking met gemeente en basisscholen verzorgen van nieuwsbrieven. Verder ook door het investeren in preventie, sinds kort ondersteund door het Kidsconcept Glansje, waarvan ook de gratis poets-app ‘De Avonturen van Glansje & Tom’ deel uitmaakt.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 10 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 16 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00