Keramiekmuseum Princessehof presenteert tentoonstelling Koen Theys

Cultuur

De tentoonstelling ‘EKWC@Princessehof: Koen Theys’ is van 13 februari 2021 tot en met 30 mei 2021 te zien in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden en toont een rijkelijk gevulde schatkist, een serie multiculturele maskers en een mysterieus relikwie. Koen Theys (Brussel, 1963) levert met zijn werk commentaar op maatschappelijke constructies zoals cultuur, kunst en welvaart.

Theys realiseerde de getoonde werken in het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk. Uitbundig en barok; de werken van Koen Theys zijn opvallende, kleurrijke verschijningen. Maar achter die façade gaat een scherpe, kritische ondertoon schuil.

Contrast tusen rijkdom en aardse materialen
Met het werk The Mining of the Natural Resources II toont Theys een schatkist gevuld met goudstukken, diamanten en juwelen. Het is een overdadig tafereel volledig gemaakt van klei, letterlijk het slijk der aarde. Het werk toont op deze manier een groot contrast tussen de rijkdom die het verbeeldt en de aardse materialen waarvan het gemaakt is.

Gebaseerd op verschillende culturen
De dertien excentrieke maskers van Not One of Us zijn gebaseerd op verschillende culturen. Een van de gezichten hangt apart, als verstoten uit de groep. Maar waarom? Het werk is een reflectie op groepsvorming. Op hoe we onze identiteit afspiegelen aan de massa en hoe dit ons gedrag beïnvloedt.

Het kleine werk Abstraction doet denken aan spirituele beelden, zoals de Kaäba in Mekka of het werk Zwarte Vierkant van Malevitsj. Toch lijkt het alsof wormen deze spiritualiteit beleven. Theys liet zich inspireren door de traditie van het aanbidden van heiligdommen en relikwieën in verschillende culturen.

Koen Theys
Koen Theys volgde de opleiding beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent en de filmopleiding in Sint-Lucas Brussel. Werk van Theys is onder andere opgenomen in de collecties van het MoMA (New York), S.M.A.K. (Gent) en Centre Pompidou (Parijs).

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 12 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 18 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00