Maak ook je eigen mooie herfststukje(s), met de tips van Martie uit Wirdum.
Maak ook je eigen mooie herfststukje(s), met de tips van Martie uit Wirdum. Pagina-ontwerp: Fransisca Vogelzang

Maak je eigen mooie herfststukje met Martie

Cultuur

Wij van Rondom vroegen Martie de Ruiter van Marty’s Trend uit Wirdum of ze aan onze lezers wilde laten zien hoe je een leuke en mooie herfstdecoratie kunt maken, aangezien ze er zelf regelmatig workshops in geeft en zelfs coronaproof tegenwoordig. Ze vond het leuk om mee te werken en hieronder zie je het resultaat in de tekst. Klik ook zeker op de afbeelding bij dit artikel die als een complete pagina in onze papieren krant heeft gestaan, dan kun je zien hoe dit herfststukje van Martie - en wellicht van jou - eruit komt te zien.

Martie is ervaren, want ze creëerde samen met haar moeder en zusjes in Jorwert al elk jaar herfst- en kerststukjes. Van haar hobby heeft ze nu haar werk gemaakt in haar winkel Marty’s Trend in Wirdum. Ook heeft ze een groot assortiment dameskleding. Ze is een veelzijdige ondernemer, zit geen moment stil en geeft elk jaar tal van workshops in een speciale ruimte achterin de winkel. Rondom Vandaag ging bij haar op bezoek en ze liet ons zien hoe wij - en ook onze lezers - iets prachtigs kunnen maken.

Martie haar stappenplan voor een leuk herfststukje:

1. Zoek een leuke pot of schaal waar je het herfststukje op wilt maken. We beginnen met het vochtig maken van de oase. Vul een emmer met water en leg op het water een blok oase. Het blok zuigt zich op deze manier vol met water, waardoor het groen en de bloemen straks langer mooi blijven. Na een half uur kun je het blok uit het water halen en in je schaal of pot zetten. Je kunt de oase makkelijk op maat snijden zodat het blok stevig blijft staan. 

2. De basis van het herfststukje maken we van verschillende soorten groen. In het bos kun je prachtige gekleurde eikenbladeren vinden. Ook in je eigen tuin heb je vaak geschikt materiaal zoals hedera. Ook de bloemenwinkel heeft mooi groen verkrijg-baar. Begin met het maken van een groene rand. Het groen steek je met het takje in de oase of maak je vast met een kram. Spuit vervolgens bladglans over de bladeren, dat zorgt voor een mooie glans en maakt het stofvrij.

3. Als je hoogteverschillen in je herfststukje wilt creëren doe je dat door middel van het toevoegen van blokjes oase. Die maak je vast met satéprikkers. Prik niet in de kalebassen, want dan gaan ze verrotten. Om die te borgen moet je ze vastzetten met takjes eromheen. Daarnaast steek ik er zelf graag nog een mooie hortensiabloem in. 

4. De laatste stap is het toevoegen van takjes met sierappeltjes of eucalyptustakjes en natuurlijk bijpassende distels met als eindresultaat een prachtig herfststukje voor je interieur. In de decembermaand kun je met deze tips ook een leuk en feestelijk kerststukje maken. Veel plezier!

Afbeelding
Afbeelding
Eerste basisbaan ingevuld Algemeen 1 uur geleden
Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 4 uur geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 20 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 22 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 28 mrt, 15:00
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 28 mrt, 13:19