Fossylfrije Freon Clafis legt fietspad met zonnepanelen aan | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Leeuwarden en omstreken
dinsdag 19 januari, 2021 12:56
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Foto: Freonen fan Fossylfrij Fryslân

Fossylfrije Freon Clafis legt fietspad met zonnepanelen aan

Het bedrijf Clafis Ingenieurs, één van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân, heeft een bijzonder fietspad aangelegd, met zonnepanelen als fietsondergrond. Dit experiment vindt plaats in de provincie Utrecht. Clafis heeft een vestiging en Heerenveen, het hoofdkantoor zit in Alkmaar.


Met deze ‘duurzame fietspaden-pilot’ kan worden bijgedragen aan de opwekking van duurzame energie en aan de reductie van de kosten voor openbare verlichting. “Het mooie aan dit soort projecten is, dat het niet enkel gaat om het verkeer of de infrastructuur”, aldus CLAFIS-professional Herman Thijs.

Duurzaam fietspad
Het fietspad ligt in de provincie Utrecht langs de N225 bij Rhenen, ter hoogte van Remmerden. Een groter project staat op de rol bij de N417 bij Maartensdijk waar het grootste PV-systeem – ruim 1000m2 – wordt opgenomen in een fietsverharding, zo meldt Clafis via de eigen kanalen.

“Met dit soort toepassingen van PV-systemen, is er tevens ruimte voor efficiënt gebruik van energie en meer duurzaamheid”, vervolgt Thijs. “Op deze manier kunnen wij ook een voorbeeld zijn voor marktpartijen om te investeren in meer efficiency en schaalgrootte-voordelen. Dit doen wij door gedurende 7 jaar kennis en ervaring op te doen, samen met een marktpartij. Wat ons betreft geeft dit een grote meerwaarde!”

Meer berichten